Emilkraften - många myndigheter i miniatyr

Emilkraften - Mariannelunds eget medborgarkontor - som numera har sin verksamhet i samma lokal som biblioteket, har många funktioner. Men vilken hjälp kan man av Emilkontoret? Se om du vet allt?

Eksjö/Mariannelund2012-04-05 06:33

Efter år av centralisering av samhällsservicen och stora nedläggningar (bland annat Brorssons) tröttnade Mariannelundsborna på utarmningen av samhället.
Initiativ togs till ett projekt att få fram idéer som skulle kunna lyfta Mariannelund. I "Mariannelunds-Viljan" samlades smågrupper av medborgare för att lyfta fram idéer om sin bygds utveckling.
En frukt av det blev Emilkraften och medborgarkontoret, som utvecklats hela tiden, sedan starten i slutet av 1990-talet.

Mer än många tror
I dag är Emilkontoret en självklar instans i samhället med många servicefunktioner.
- Det är många som kanske inte tänker på vad vi kan göra, säger Robert Glader, vikarierande verksamhetschef.
En av de saker som Emilkontoret kan hjälpa till med är konsumentfrågor.
- Om man handlat en vara och varan inte uppfyller det man räknat med, och man hamnar i en tvist, då kan vi ge information och råd vad man kan göra.
- Vi har blanketter för det och vi kan bolla frågan vidare till Konsument Högland i Nässjö.

Husnycklar
Något som onekligen inte alla känner till är att Polisen har en hittegodshantering i Centrumhuset. Och helt klart finns det en hel del tappade saker som Mariannelundarna eller andra, kanske borde ta sig en tur till Emilkontoret, för att få tillbaka.
- Om någon tappar något så ta kontakt med oss. Det kan finnas här, säger Robert Glader och plockar fram lite av det mindre skrymmande godset som lämnats in.
I en låda ligger bland annat bilnycklar, husnycklar, ringar och en kamera.
- I höstas hade vi en postlåda som hittats i en container.

Rätt blankett
På Emilkraften finns en rad blanketter för olika ändamål.
- Om man ska ha ett arrangemang, göra en fordonsanmälan, flyttanmälan eller söka vapenlicens har vi blanketter för det, ger Robert Glader som exempel.
Inför deklarationen finns alla nödvändiga blanketter tillgängliga och Emilkraften brukar lyckas engagera Skatteverkets personal att komma till Mariannelund för att hjälpa de som har frågor om sin deklaration.
Man har också samarbete med Försäkringskassan och har dess olika blanketter.
Arbetsförmedlingens tjänster går att ta del av genom Platsbanken. Den tryckta Platsjournalen finns också för de som vill ha tag på den.

Datorer
I dag kan många ärenden med myndigheter ske på nätet men alla är inte datorvana.
- Vi kan hjälpa till och guida och är man helt datorovan hjälper vi givetvis också till.
Emilkraften tillhandahåller tre datorer för allmänheten. Att använda dem är kostnadsfritt.
- De tre datorerna bokas och det går att göra per telefon. Man får ha datorn en timme i taget. För att få låna datorn krävs att man ha ett lånekort på biblioteket, säger han.

Släktforska
Emilkrafternas datorer är flitigt nyttjade hela dagarna och enligt Robert Glader kommer en del och "väntar in" tills datorn blir ledig.
- Det finns även en extra dator för speciella ändamål. På den datorn har biblioteket ett släktforskningsprogram där man kan söka sina släktband.
Datorn får lånas utan kostnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om