En annorlunda lektion i historia

Nitton elever i Ingatorpsskolan har varit i Bruzaholm, där de formligen fick kliva rakt in i bygdens historiebok.

Emilia Rosenqvist gjuter ett tennsmycke på samma plats som det legat ett gjuteri. Barnen fick en annorlunda historielektion med fokus på sin lokala historia.

Emilia Rosenqvist gjuter ett tennsmycke på samma plats som det legat ett gjuteri. Barnen fick en annorlunda historielektion med fokus på sin lokala historia.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2009-05-12 06:11


Bruzaholms nya bruksmuseum är stort och rymligt och kan ta emot stora grupper.
Det ligger mitt i bruksmiljön och är inrymt i ett av brukets gamla fastigheter. Dess placering ger goda förutsättningar för guidade turer och för upplevelsevandringar på historisk mark. Här finns mycket att berätta då bruket grundades redan 1660.
Årskurs tre och fyra i Ingatorp har fått vara med om en annorlunda skoldag, då de fick kliva tillbaka ett hundratal år i tiden.
15 av Föreningen Bruzaholms Bruksmuseum 19 medlemmar var engagerade i olika sysslor under dagen, jämte Anders Nilsson och Henrik Ramberg från Eksjö Museum.
Under nästa vecka ska hela kommunens femmor få delta i samma program.
- Nu kan vi se om det finns några svagheter. I dag har vi 19 barn här. Sedan kommer det vara 50 barn varje dag då totalt 150 barn i årskurs fem ska komma hit, säger föreningsmedlemmarna.

Utanför böckerna
I bruksmiljön fick barnen besöka några stationer, för att få veta mer om brukets historia. Och för att själva "smälta in", lånade de gammaldags kläder.
- Det här är ett sätt att levandegöra bruksmiljön för barn, vilket är viktigt både för museet och föreningen. Det finns läromedel men här finns ju historien precis utanför dörren. Det här är en helt annan sak än att läsa böcker, säger Henrik Ramberg och lovordade mötet mellan Eksjö Museum, föreningen i Bruzaholm och barnen.
- Här möts yngre och äldre och förhoppningsvis får barnen förståelse för att samhället var annorlunda då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om