En av de värst drabbade

Det lilla röda huset i korsningen Centralgatan/Parkgatan och lagerbyggnaden intill var en av de hårdats drabbade vid översvämningen i Mariannelund. Fukten biter sig fortfarande fast trots att stora delar av byggnaderna är utrivna. - De menar att det ska bli bra men jag tvivlar på det, säger Janne Gustavsson, en av de hårdast drabbade privatpersonerna i Mariannelund.

Janne Gustavsson är en av de hårdast drabbade privatpersonerna efter översvämningen i Mariannelund.

Janne Gustavsson är en av de hårdast drabbade privatpersonerna efter översvämningen i Mariannelund.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-08-17 06:16


Janne Gustavsson var hemma den där ödesdigra natten när himlens skyar öppnade sig över Mariannelundstrakten.
- Jag låg och sov när jag blev väckt med uppgiften om vad som hänt.
Janne Gustavsson tog sig till fastigheterna på Centralgatan som han äger, ett litet bostadshus som hyrdes ut och den stora lagerbyggnaden, där en vvs-firma har sitt lager.

Dränkt i vatten
- Då var det vatten ända upp till sidorutorna på bilarna som stod parkerade utanför. Allt bara flöt omkring, minns han den trista synen, då den i vanliga fall så snälla och oansenliga Hässleby å byttes mot en ilsken flod.
Fram på söndagskvällen kunde Janne Gustavsson ta sig ner till det 280 kvadratmeter stora lagret som stått med 40 centimeters vatten på golvet. (Byggdes på 1940/50-talet och tjänade som Lantmännes lokal. I tidigare befintlig lokal fanns en mekanisk verkstad. Ett musteri ska också enligt obekräftade uppgifter ha funnits i lokalerna.)

Svårt att förstå
- Det tog lite tid innan man förstod vad som hänt. Det var inte förrän man kunde gå in i fastigheterna som man insåg omfattningen och skadorna. Man blev nästan chockad.
En markering på ytterdörren gör fortfarande gällande hur högt vattnet stod.
På golvet, när vattnet la lagret under sig, stod gräsklippare och flera elverktyg.
På kontoret fanns en mängd papper som blötlades.
- Jag har pärmar som är fulla med oläsliga papper men jag får inte slänga dem. Jag måste spara dem i tio år, enligt Skattemyndigheten.
Sedan översvämningen har golvet i kontoret och ett förråd brutits upp och isoleringen rivits ur. Torkfläktar jobbar för högtryck i hela lokalen för att suga ur fukten.
I lagret ligger de gamla golvbräderna fortfarande kvar. Här är det luft under och ingen isolering och " de som kan" menar att det klarar sig.
- De menar att det ska torka ut men jag tvivlar på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om