En av landets mysigaste städer

När Expressens tidning Allt om resor listade de tio mysigaste småstäderna i Sverige, hamnade Eksjö på plats nummer fyra. 1856 var det en storbrand som ödelade södra delen av staden. Norr om torget är stadens stolthet välbevarad, den gamla trästaden. Enligt många är det just den gamla trästaden som gjort att Eksjö hamnat så högt upp på listan.

Alltid mycket folk i rörelse på gatorna i Eksjö.

Alltid mycket folk i rörelse på gatorna i Eksjö.

Foto: Viktor Merell

Eksjö/Mariannelund2016-07-22 16:00

Eksjö har blivit en populär turistattraktion. Den gamla trästaden lockar många turister till Eksjö och gör staden levande. Storslagen natur lockar många besökare, främst till Skurugata. Närheten till Astrid Lindgrens arv lockar flera turister, svenska som utländska.

Anders Molin och Marie Brask på turistbyrån berättar att de flesta besöker Eksjö för en den mysiga stadskärnan, med gamla stan.

– Många går här och strosar för att titta på staden, titta på byggnader som finns och på de som inte finns efter branden. Jämfört med städer runt omkring är det mycket mer folk här, mot Nässjö och Vetlanda, säger Marie.
Hittills har det varit en bra sommar med mycket turister.

– Det var faktist en turist inne för några dagar sedan som frågade om det var någon festival i staden, för han tyckte det var så mycket folk, berättar Anders.

Staden är levande

– Jag tror anledningen till att Eksjö hamnade högt upp på listan är för att den gamla stadskärnan är så levande. Det är fortfarande verksamheter och bostäder i alla husen. Förutom Fornminnesgården och Aschanska gården som är stängda och enbart öppna för visning. I andra städer när man går i gamla stan känns det mer som ett museum, säger Anders.

– Jag tror många är här på kärlekssemester också, det är väldigt många som går och håller handen i olika åldrar. Det kanske är tack vare listan, men jag har inte märkt att det har varit mer folk. Vet inte om turistbyrån har haft mer folk, men vi har ökat besöksantalet varje år, säger Marie.

Det var en svensk lista över mysigaste städerna i Sverige. Trots det lockar det många utländska besökare till Eksjö. Många turister från Tyskland, Belgien, Holland, Danmark och Schweiz. Mycket tack vare närheten till naturen och Astrid Lundgrens inspelningsplatser.

– Förut idag stod det en person och tittade in genom fönstret, så jag gick ut och frågade om han behövde hjälp med något. Då var det en person från Schweiz som var så fascinerad av hur de hade byggt fönstren, han ville bygga om sitt hus hemma i samma stil. Han var imponerad och avundsjuk på arkitekturen, berättar Anders och skrattar.

Storbrand sommaren 2015

Under augusti 2015 totalförstördes byggnader i trästaden av en brand. Där branden var har Eksjö nu byggt ett stort trädäck med det ända som klarade sig från branden, ett stort trä i mitten. På platsen kommer det byggas upp något nytt. Kanske kan det göra att Eksjö klättrar på listan över mysigaste städerna i Sverige.

– Vi försöker alltid utvecklas och förbättra men det gäller att bevara det som är genuint, vi kan inte förändra det som varit vår framgångsfaktor. Jag tror det är viktigt att vi försöker bevara det som finns. Det är inte omöjligt att vi kan placera oss högre upp på listan. Jag har aldrig hört någon som varit här inte sagt att det är en väldigt vacker stad. Eller att det är en besvikelse att se staden, det är alltid positiva reaktioner, säger Marie.

1967 listades Eksjö som Sveriges tråkigaste stad. Marie berättar att de tagit en bild på torget när regnet öste ner, en tråkig höstdag.

– Det som kan ha förändrats sedan dess är att det händer så mycket saker hela tiden, det är en kultur och evenemangsstad. Jag kommer från en stad som är nästan dubbelt så stor som Eksjö, men den har inte alls lika stort utbud av evenemang, säger Anders.

Fakta: Tio mysigaste städerna i Sverige
1. Visby, Gotland
2.Ystad, Skåne
3. Vadstena, Östergötland
4. Eksjö, Småland
5. Nora, Västmanland
6. Söderköping, Östergötland
7. Hjo, Västergötland
8. Vaxholm, Stockholm
9. Mariefred, Södermanland
10. Säter, Dalarna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om