"En dag kommer det gå riktigt illa"

Problem med personer från Hässlebogården som väljer att promenera till Mariannelund.

Riksväg 40, den vägsträcka som många av de asylsökande väljer att gå, är hårt trafikerad och utgör en stor fara. Foto: Jenn Hultberg

Riksväg 40, den vägsträcka som många av de asylsökande väljer att gå, är hårt trafikerad och utgör en stor fara. Foto: Jenn Hultberg

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-11-19 06:39


Problemet med personer från asylboendet Hässlebogården som väljer att promenera längs riksvägen blir allt större. I måndags kväll skedde ett olyckstillbud, som kunde ha fått katastrofala följder.

Bland de boende i Mariannelund är problemet bekant. Personer från asylboendet Hässlebogården ses allt som oftast promenerandes på riksvägen till och från samhället. I måndags kväll höll det på att sluta med katastrof.

En bilist, som blev bländad av en mötande bil med hellyset på, fick helt plötsligt se en person på vägbanan, mitt framför bilen - mörkklädd, utan reflexer och promenerandes på fel sida.

- Det måste ha handlat om millimeter från att jag körde på honom, men jag lyckades precis väja undan. Om jag hade legat ett par decimeter närmare vägrenen eller om han hade gått ett par decimeter längre ut i vägbanan, så hade det smällt, säger bilisten, som vill vara anonym.

Allt gick dock bra. Den här gången i alla fall.

För Birgitta Johansson på Aktivt Centrum i Mariannelund, den ideella förening som driver mötesplats för nyanlända, kommer olyckstillbudet inte som någon överraskning.

- Tyvärr är jag inte ett dugg förvånad. Det här är Mariannelundsbornas stora skräck. Jag har pratat med många som har upplevt liknande saker då de har kört på riksvägen den aktuella sträckan. En dag kommer det gå riktigt illa, säger hon.

- Så vitt jag vet har Migrationsverket sett till att alla asylsökande som kommer till Hässlebogården får reflexer. Tyvärr är det lika svårt att få dem att använda det som det är att få svenska män att använda cykelhjälm, menar Birgitta Johansson.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om