En fantastisk festival summerad

- Vi har haft en fantastisk festival med massor av människor, jättebra artister och ett underbart väder, beskriver Fredrik Nilsson, ordförande i Fiesta Eksjö, när årets stadsfest klingat av och Eksjö centrum är som vanligt igen.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-30 18:00

- Det var en sådan otrolig stämning. Vi har fått så mycket feed-back för det här och har sett så många leenden, säger han.

Och det mesta verkar ha fungerat som det ska.

400 funktionärer var engagerade och många av dem har varit med i flera år, vilket naturligtvis gett både erfarenhet och rutin.

- Vi är så många som jobbar och är ett mycket trimmat gäng, inte bara när det gäller ledningen.

Rekord igen

Sammanräkningen av antalet sålda biljetter är ännu ej klart men Fredrik Nilsson säger att man tror att det var inne någonstans mellan 1 500 och 2 000 fler besökare än förra året, som var ett rekordår.

Sammantaget tros 24 000-25 000 totalt, (även de icke betalande inräknade) ha besökt festen.

Går det ta in fler?

- Vi får nog plats med några tusen till, säger han.

När Miriam Bryant avslutade stadsfesten på lördagsnatten uppskattas 12 000 personer ha funnits i anslutning till konserten.

Ekonomiskt är stadsfesten sedan länge i hamn.

- Ekonomiskt har det gått bra, mycket bra. Förra året gick vi plus med 600 000 kronor och jag tror vi hamnar på den storleksordningen i år också. Det betyder att vi kan satsa mer på personal, att vi kan utbilda mer och att vi vågar ta lite risker.

Artisterna vid ett sådant här evenemang är den största utgiften. I toppen kostnadsmässigt hamnar Carola, Miriam Bryant, Bo Kaspers Orkester och Björnstammen.

- Vi vill inte boka för stora. Vi har en policy att vi försöker hålla oss runt maximalt 200 000 kronor, även om någon dra över. De flesta hamnar på 100 000 kronor, säger Fredik Nilsson.

Har du fått sova något i helgen?

- Ja då, fyra, fem timmar per natt, säger han och tycker det är tillräckligt.

Ofredanden

Flera flickor och kvinnor blev utsatte för sexuella ofredanden under stadsfesten.

- Ofredanden görs av unga fulla grabbar som gör vad de uppmuntras att göra i media, säger Fredrik Nilsson, som givetvis tycker det är oerhört trist att det förekommer.

- Det är ett samhällsproblem, betonar han.

Fiesta Eksjö hade satt extra krut på ett förebyggande arbete och vad man som arrangör kunde göra. Man har haft samarbete med polis, fältare, vaktbolag och funktionärer har fått genomgå en utbildning kring sexuella ofredanden. Under festen hade man även publikvärdar i syfte att ha fokus på just detta. Vissa områden belystes extra för att inte skapa mörka utrymmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om