Totalt deltog 21 personer från länets 13 kommuner (med undantag av Jönköping som var uppbokade med evenemang) samt regionen.
– Turistcheferna i länet brukar träffas fem, sex gånger om året, berättar Lena Larsson, som är vd för Smålands Turism AB.
– Man måste jobba med platsens varumärke och känslan för platsen och hur välkomnande den är att skapa värdskapet, beskriver hon det ständigt pågående arbetet.
Bolaget Smålands turism har som uppdrag att utveckla och främja turismen genom olika insatser, både regionalt men också internationellt.
Nyligen var man bland annat engagerade i Swedish Workshop i Jönköping där totalt 130 researrangörer från en mängd olika länder deltog och säkert fick upp ögonen för ett och annat resmål i Småland.
App hjälper
Vid den betydligt mindre samlingen i Mariannelund tittade deltagarna på turismen ur ett mer långsiktigt perspektiv och hur man kan fånga upp olika trender och olika marknader.
Mat- och smakupplevelser är exempelvis en växande trend som skapar en betydande besöksnäring.
Men ibland passerar man en plats eller kanske till och med besöker denna och ändå missar ett stort besöksmål.
Det ämnar Smålands Turism nu råda bot på genom ett samarbete med ett bilmärkesbolag. Genom en app får besökaren eller resenären information om den plats man passerar eller ska till.
Turismen i länet och i Småland upplever goda tider då den ökat betydligt. Först och främst är det tyskar som hittar till Småland. Och kanske kan det bli än fler då sommarflyget (under tio veckor) till länet utökas genom att storleken på planen blir större och antalet platser fördubblas.
Den internationella ökningen av turister var förra året över tio procent.
– Vi har haft en fantastisk ökning av turismen, säger hon.
Lena Larsson tycker satsningen Barnfilmbyn i Mariannelund är jätteintressant och tycker det är roligt att man nu snart kommer igång.
– Mariannelund är en jätteviktig pusselbit i Astrid Lindgrens temat, säger hon och berömmer dess lokala engagemang som är så viktigt och som även skapar en framtidstro.
Inkvarteringsstatistik fanns också med på agendan vid mötet.
Att flera verksamheter som tidigare bedrivit turismboende, nu övergått till att bli asylboenden, påverkar naturligtvis förutsättningarna för turismens möjligheter.
Bland annat i Mariannelund har bortåt 300 övernattningsplatser försvunnit per dygn.
– Reseanledningarna till länet finns men vi saknar boenden. Det har vi pratat om i 8-10 års tid.
– För att få folk att stanna och besöka fler besöksmål så behöver du ett boende av kvalité, säger hon och hoppas att man kan få fler att investera i boenden och då gärna på landsbygden.