En ny ägare ger kommun hopp

Hyreshuset som går under namnet ”Centrumhuset” i Hjältevad har varit ett problembarn under många år. Men nyligen blev problemen så akuta att kommunen höll på att genomföra tvångsförvaltning av hela fastigheten med sina 14 lägenheter.

Eksjö/Mariannelund2016-06-18 09:05

I snart tio års tid har Centrumhuset varit ett återkommande problemärende för Eksjö kommun.

- Men då har det varit små och isolerade problem som hyresgästerna klagat på, men för den delen ändå med all rätt, säger Peter Larsson på Eksjö kommun.

För två, tre år sedan var situationen som värst.

- Det är nog bland det värsta jag sett. Det hade läckt från taket i många år och det fanns inget tak och väggar på grund av vattenskador. Man såg rakt upp på läkten och frågan är om det hållit ifall det kommit lite mer snö, beskriver han.

Resultatet blev då ett uthyrningsförbud av de aktuella lägenheterna.

Sedan dess har en del åtgärder skett men långt ifrån tillräckligt och problemen har fortsatt för hyresgästerna.

Inget varmvatten

För några veckor sedan blev situationen väldigt akut och kommunen var ytterst när att driva igenom en tvångsförvaltning.

Tvångsförvaltning kan kommunen ta till i extrema fall när ett hus slutar att fungera, som när hyresgästerna inte får el eller vatten.

Då finns det möjligheten att kommunen tar över skötseln genom hyresnämnden och att en förvaltare utses.

- Vi var väldigt nära det då fastighetsägaren struntade i att betala elen, säger Peter Larsson.

- Alternativet hade varit att tömma fastigheten på hyresgäster. Men vi har inga alternativ till boenden, säger han.

Elektriciteten försvann inte i de privata lägenheterna då hyresgästerna betalar sin egen ström men all elektricitet försvann i de gemensamma utrymmen som belysning, tvättstuga och så vidare. Dessutom stod hyresgästerna utan varmvatten. Kommunen löste till slut det mest akuta kring personlig hygien genom att hyresgästerna kunde duscha i sporthallen i samhället.

Fastighetsägaren betalade skulden i absolut sista stund då kommunens företrädare hade möte i frågan. När strömmen betalats beslutade kommunen att avvakta.

- En sådan här sak tar enormt med tid och energi och berör väldigt många. Jag förstår om folk är irriterade då det tar lång tid och är en process.

Ny ägare

I dag är Eksjö kommuns tjänstemän betydligt mer optimister än vad de var för några veckor sedan.

Det tidigare fastighetsbolaget med säte i Norge har nämligen sålt fastigheten till en person från Göteborg.

Överlåtelsen har skett under de senaste dagarna.

Med en ny fastighetsägare och nya kontrakt är tvångsförvaltning inte aktuellt längre.

- Jag har träffat den nya ägaren på plats och vi gick igenom hela huset, dess lägenheter och tittade på husets skick. Jag blev positivt överraskad då det gjorts en del renovering eftersom jag sett det i sitt sämre skick för ett par år sedan.

- Det känns positivt med en ny ägare och dennes attityd. Vi har blivit lurade förr men det verkar som om den nye ägaren menar allvar med det han säger. Alla har rätt till en chans och jag skulle bli förvånad om inget sker, kommenterar Peter Larsson.

- Fastigheten behöver en del kärlek och pengar för den har varit misshandlad under många år. Det räcker inte bara med lite tapeter och färg utan det krävs en del åtgärder, beskriver han.

Dessutom behövs en lokal förvaltning.

Den nye ägaren ska ha skrivit avtal med två personer som ska sköta fastigheten. Något som Peter Larsson välkomnar och anser är helt nödvändigt.

Kommunen ämnar göra en avstämning framåt hösten för att se vilka åtgärder som skett med fastigheten.

- Kanske kan vi avsluta tråkigheterna och hyreshuset kan gå in i det normala fastighetsbeståndet i kommunen, hoppas han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om