En plats för barnen – nu jobbas det för fullt

De senaste veckorna har det jobbats för fullt, för att iordningställa en lokal i Bobinens källare, till en plats där små barn och deras föräldrar kan mötas.

Simone Kästner och Monica Svensson har sett hur lokalen i Bobinens källare förvandlats och nu är redo att ta emot föräldrar och barn i den öppna förskolan. Foto: Ivonne Svahn

Simone Kästner och Monica Svensson har sett hur lokalen i Bobinens källare förvandlats och nu är redo att ta emot föräldrar och barn i den öppna förskolan. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-08 16:00

Svenska kyrkan i Mariannelund har sedan många år en öppen förskoleverksamhet, som välkomnar alla, oavsett om man är aktiv i kyrkan eller inte. En verksamhet som är uppskattad och där det inte är ovanligt att man ibland är upp emot 20 barn och lika många vuxna.

Sämre ställt har det varit om man som förälder önskat delta i en kommunal öppen förskola. Då har man blivit hänvisad till Eksjö, som nu haft en sådan verksamhet under en längre tid.

Föräldrar och barn i östra kommundelen har sålunda fått ta sig fram och tillbaka till Eksjö, en resa på fyra mil enkel resa, vilket också många gjort.

Ett ökat behov av en öppen förskola, inte minst på grund av många asylsökande och nysvenskar i området, har lett fram till att kommunen nu även startar verksamheten i Mariannelund.

- Flera har sagt att de tycker det är jättebra att det öppnar en öppen förskola här, så de inte behöver åka till Eksjö, säger förskollärarna Simone Kästner och Monica Svensson, som kommer att ansvara för verksamheten.

Många professioner

- Den öppna förskolan ska bli en mötesplats så att föräldrar kan träffa andra föräldrar och barn kan träffa andra barn.

- Alla mellan noll och sex år är välkomna. Ingen anmälan krävs och det är utan avgift, säger de.
Mötesplatsen riktar sig till föräldrar med barn i åldern 0-6 år. Det är tänkt att vara en plats för lek och lärande med andra barn och vuxna.

Öppna förskolan har den kommunala organisationen som samarbetspartner såsom socialtjänst, talpedagog, kuratorer, elevhälsans hela team med mera.

- De finns för att hjälpa föräldrarna om något är jobbigt i deras eller barnets situation.

Tillsammans

Verksamheten är i sin linda men kommer framöver att formas av öppna förskolans personal och besökande. En möjlighet är bland annat att man bjuda in till föreläsningar av olika slag med fokus kring barnen. Det kan exempelvis handla om kost, hälsa, nyttan att läsa böcker, uppfostran, för att nämna några teman.

- Vi ska lyssna av föräldrarna och hur de och barnen vill ha det. Vi vill kunna erbjuda ett ”smörgåsbord”, beskriver Simone Kästner och Monica Svensson, med entusiasm sitt nya uppdrag.

Öppna förskolan kommer att vara öppen fem dagar i veckan. Den öppnas under hösten, där datum ännu ej är definitivt spikat.

Avvaktar

Kommunen har också haft planer att öppna en allmän förskola i lokalerna. Orsaken är det stora antalet asylsökande som gjort att trycket på de övriga förskolorna på senare tid varit stort.

Förskolan är tänkt att rikta sig till asylsökande barn.

Hur det blir med den verksamheten är nu dock oklart. Osäkerheten beror på om asylboendet Kullagården kommer att vara kvar eller inte och därmed också behovet av barnomsorg. Migrationsverket har beslutat att inte förnya avtal men myndighetens tilldelningsbeslut har överklagats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om