En spade till Svenska Kraftnät

Efter nästan sex timmars och hårda frågor avslutades Svenska Kraftnäts samrådsmöte med att mark- och tillståndsansvariga Helene Boström fick ta emot en spade av Mariannelundarna med uppmaningen: Gräv ner ledningen!

Eksjö/Mariannelund2011-03-31 06:28

Först framåt elvatiden i tisdags kväll var samrådsmötet slut men flera Mariannelundare fortsatte ställa frågor på tu man hand till Svenska Kraftnäts företrädare.
Mötet började dock i långrandighetens tecken långt ifrån Mariannelunds förhållande till kraftledningen (inköpschef Hans Lundin talade bland annat om Norges avgifter till EU som om Mariannelundarna vore ett gäng korkskallar).

Kritiska frågor
Mariannelundarna gav sig dock inte men började ställa kritiska frågor direkt.
Applåder följde efter frågan om att Svenska Kraftnät bara tar hänsyn till sin egen ekonomi och inte till samhällsekonomin. Vad är till exempel ett skogsbesök eller en fri utsikt över Mariannelund värt?
- Det är inte vår uppgift att tänka på samhällsekonomin. Vi gör ingen samhällsekonomisk värdering, var Svenska Kraftnäts korthuggna svar med tillägget "vänd er till Energimarknadsinspektionen".

Liten påverkan
Miljökonsult Jonas Rune gick igenom ledningens miljöpåverkan. Enligt hans utredning är kraftledningens påverkan på landskapbilden kring Mariannelund "liten".
- Det är förolämpande, svarade Terry Frost, ordförande i Mariannelunds företagarförening.
- Synpunkten är mottagen, var Jonas Runes svar och fortsatte med en genomgång av så kallade riksintressen och skyddsvärda miljöer med mera, allt hämtat från databaser.
- Vi lever och bor i en kulturmiljö som i framtiden kommer vara mer värd, menade karamellkokare Johan Zedig och ansåg att det måste vara upp till Mariannelundare och andra närboende att bestämma vad som är miljöpåverkan.

Starkt turistområde
- Vi bor i ett starkt turistområde, det måste ni ta hänsyn till, menade Terry Frost.
- Mariannelund är ett varumärke vi jobbat hårt med. Jag har svårt att tro att tyskar och danskar vill flytta hit när kraftledningen står här, menade Mariannelundaren Hans Månson
- Jag tror inte man kan påvisa det, sa "markåtkomstkonsulten", Peter Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om