En vink av medeltiden

Månne kommer det lekas lite andra lekar än vanligt på Furulundsskolan och Ingatorpsskolan framöver. Eksjö Museum lärde i veckan ut medeltida lekar.

Dra kavle kräver både styrka och att man tänker till. En gammal lek som eleverna vid Furulundsskolan och Ingatorpsskolan fick prova att leka.

Dra kavle kräver både styrka och att man tänker till. En gammal lek som eleverna vid Furulundsskolan och Ingatorpsskolan fick prova att leka.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2010-11-19 07:26


Genom Kulturgarantin (där elever garanteras professionellt producerade konst- och kulturupplevelser) genomfördes undervisning med fokus på medeltiden, på skolorna i Mariannelund och Ingatorp.
Sabina Henriksson från Borås berättade, visade och spelade på diverse instrument med medeltida klang. Det handlade bland annat om benflöjt, mungiga, brummare men även varianter av nyckelharpa, stråkharpa och säckpipa.

Alltid utmanat
Därefter fick eleverna i årskurs fyra till sex lära sig några riktigt gamla lekar.
- Vi har alltid lekt och utmanat varandra. Då hade man ingen idrott men många av sakerna de lekte håller vi fortfarande på och leker, säger Henrik Ramberg, på Eksjö Museum. Han ledde samlingen tillsammans med kollegorna Lisa Ugarph Nilsson och Anders Nilsson som för dagen var klädda i tidstypiska dräkter.
- På medeltiden var det många kämpalekar. Det byggde på styrka och strid men även intelligens, helt enkelt en övning för vuxenlivet.
Då var lekarna betydligt mer uppdelade efter kön, där kämpalekarna byggde på det som ansågs vara manligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om