Endoskopi ger säkrare diagnostik

Fyra Universitetsjukhus, Helsingborgs lasarett och nu Eksjö. Det är de enda sjukhusen i hela landet som har ett endoskop för att kunna undersöka gallgångarna.

77-åriga Göta Carlsson från Värnamo är en av de allra första patienter att få använda Spyglass i Eksjö. Hon hoppas få hjälp med en stor gallsten.

77-åriga Göta Carlsson från Värnamo är en av de allra första patienter att få använda Spyglass i Eksjö. Hon hoppas få hjälp med en stor gallsten.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2010-11-16 07:34


I går var något av en historisk dag på Höglandssjukhuset då den allra första undersökningen och behandlingen gjordes med endoskopet Spyglass.
Spyglass är en kamera med vilken man kan gå in i gallgångarna och på så vis sätta en snabbare och säkrare diagnos.

Spränga gallsten
Instrumentet har en tittsond (vars bilder kan föras in i journalen), det kan skölja rent men också spränga gallstenar. Det kan även ta vävnadsprover, vilket ju inte kan ske vid en röntgen. På så sätt får man en betydligt säkrare diagnos.
Ett gastroskop förs in via patientens mun, då patienten är sövd. I detta förs ett nytt instrument in. Vid gallgångarna kan man låta det mindre instrumentet fortsätta ännu längre in.
- Man ser saker i gångarna och upptäcker sådant som man aldrig ser med en röntgen. Det här ger oss helt andra möjligheter, säger överläkare i medicin Jörgen Tholstrup.

Undvika operation
Instrumentet kan med fördel användas på patienter där andra metoder inte är så lyckade.
- När det gäller äldre personer kommer man någon gång i ett skede då man inte vill operera av olika anledningar. Är man 95 kanske man inte vill operera, säger Urban Arnelo, överläkare vid Huddinge sjukhus som ägnat sig åt aktuell teknik längst i Sverige.
Hans äldsta patient har varit 89 år och yngsta 10 år i undersökningen ifråga.
- Förr fick man öppna magen. Med instrumentet behövs det inte längre, säger han.
Gallstenar hos yngre opereras fortfarande ofta - Att operera gallgångarna är inte så roligt så kan vi undvika det även hos yngre så är det bara bra, påpekar Jörgen Tholstrup.

Tumörutredningar
Patienter med gallstensbesvär men också de där man misstänker tumörer eller i de fall där man inte kan fastställa diagnos, kan vara aktuella att undersökas.
Med hjälp av instrumentet ser man om det handlar om exempelvis en tumör. I vissa fall kan det vara en gallsten, som kan tolkas som cancer, med traditionell röntgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om