Enkät om trygghet och brottslighet

Hur trygga känner sig invånarna i Eksjö kommun? Det vill polisen och kommunen få reda på. Därför uppmanar man nu medborgarna att delta i en enkätundersökning.

Inbrott är exempel på en faktor som skapar otrygghet. Nu vill kommunen och polisen veta hur kommuninvånarna känner sig.

Inbrott är exempel på en faktor som skapar otrygghet. Nu vill kommunen och polisen veta hur kommuninvånarna känner sig.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-04-21 14:58

Tillsammans med polisen genomför Eksjö kommun just nu en kartläggning av medborgarnas upplevelse om hur tryggt eller otryggt det är att bo och vistas i kommunen. Det handlar om hur man upplever tryggheten och vad man tycker behöver prioriteras i det brottsförebyggande arbetet. Enkäten finns på kommunens hemsida sedan ett par dagar tillbaka och kommer att ligga ute ett par veckor till.

– Hittills har runt 35 personer svarat, vi hoppas på ett par hundra svar i alla fall, säger Jürgen Beck, utvecklingschef på Eksjö kommun.

I enkäten får man svara på vad man upplever som problem i det område man bor när det gäller brottslighet och otrygghet, samt om det finns någon speciell plats eller något område som man tycker behöver bevakas lite extra.

– Bland de svar vi redan nu fått in nämns bland annat torget i Eksjö som en otrygg plats på kvällarna, liksom den nedlagda järnvägsstationen.

När kommun och polis har fått en bra lägesbild av vilka problem som finns i kommunen ska det förhoppningsvis resultera i konkreta åtgärder. Från polisens sida kan det exempelvis handla om att cirkulera mer i vissa områden. Kommunen kan dirigera sina fältassistenter om det behövs.

– Förhoppningsvis kan enkäten resultera i några medborgarlöften, en ny metodik som polisen använder sig av i sin nya organisation, säger Jürgen Beck.

När löftena tas fram ska medborgarna lokalt involveras, och löftena ska innehålla det som medborgarna upplever som problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om