Erotikmässa väcker känslor

De senaste dagarnas stora nakenbilder på auktions- och mässhallarna i Ingatorp har väckt starka känslor. Så starka att de blivit anmälda och nu blir ett fall för justitiekanslern.

Eksjö/Mariannelund2003-10-23 07:36

Det är enorma nakenbilder som senaste veckan varit upphängda på fasaden till mässhallarna mot riksvägen. Få torde missa att det är på gång en erotikmässa i bygderna inom kort.
Nu har dock någon tröttnat på bilderna och anmält dem. Anmälaren anser att det är pornografiska bilder som finns på allmän plats. Bilderna är också vända mot riksvägen där alla förbipasserande kan se dem. Anmälaren anser att bilderna kommer i blickfång för ett stort antal oförberedda personer och anser att de därför är uppsatta på ett otillåtet sätt.
Höglandspolisen valde att lämna ärendet vidare för att få en rätt bedömning av lagtexten. Anmälan går därför vidare till justitiekanslern.

Slump
Frank Oskarsson, ägaren till auktionskammaren menar att han aldrig skulle ha satt upp bilderna om han inte varit övertygad om att det varit tillåtet. Efter anmälan plockade han ändå omgående ner dem.
- Jag vill inte stöta mig med någon, säger han som anledning att planscherna nu är nedtagna.
Till Ingatorp kommer hela erotikmässan i Stockholm, vilket är den största mässan i landet på det här området. Den två dagar långa mässan kommer bland annat att innehålla striptease, disco, pub och försäljning av sexleksaker och sexfilmer.
- Jag har min lokal här i Ingatorp och jag hade kört samma sak om lokalen legat i Vimmerby, Eksjö eller i Stockholm, säger han.
Att det kom att bli en erotikmässa i Ingatorp är enligt Yngve Johansson, ansvarig för erotikmässan i Stockholm, mer eller mindre en slump.
- Vi sprang på varandra, säger han.
Mässan har tidigare lämnat Stockholm för Göteborg och Malmö men det är första gången man gör ett nedslag i Småland.
- Vi visste ingenting om Ingatorp innan men såg att det låg bra geografiskt mellan flera orter. Lokalerna var bra och vi kände vi kunde göra mycket av dem.
Den udda mässan som är på gång i Ingatorp har den senaste tiden väckt blandade känslor bland folket i bygden. En del, främst yngre, tycker det är friskt vågat av mässhallens ägare och anser det är lite tokroligt, samtidigt som de är positiva till att det händer något sådant i de här bygderna.
Andra skrattar och säger de blev förvånade att man kan ordna något sådant på en sådan liten ort.
Men det finns också de som känner sig illa berörda med en mässa med striptease.

Förnedring
En del anser att det är att förnedra kvinnan.
- De här kvinnorna är så hjärntvättade att de inte förstår att de duger till något mycket bättre. De är inte bara en kropp. Det finns en hjärna på de här flickorna också. Den här industrin är framtagen av män för att tillfredsställa männens behov på kvinnor. Sexfilmerna går helt ut på mannens njutning, inte vad kvinnan tycker eller tänker. När mannen är klar och tillfredsställd är filmen slut, säger Desirée Lindholm, som är en de negativa.
Frank Oskarsson säger att han själv uteslutande fått höra positiva reaktioner men att han på omvägar fått höra att reaktionerna är blandade.
- Det gäller för båda sidorna att acceptera varandra, påpekar han.

Gynnar bygden
Han tror att mässan gynnar bygden. Ett 50-tal personer är involverade i själva mässan och därtill kommer alla besökare. Det kommer att märkas både i affärer och i uthyrningar av övernattningsrum.
Scen hyrs av Hultsfredsfestivalen och från samma ort kommer även gruppen "Tre vise män" som ska spela.
- Det var ett stort rabalder kring Hultsfredsfestivalen i början också. Nu vill inte bygden vara utan den, påminner han och drar paralleller med de diskussioner som nu förs kring kommande mässa i Ingatorp.
Arbetet att förbereda den erotiska mässan i helgen är oavsett åsikter och anmälningar i full gång. Några lastbilar med material och dylikt har körts ner till Ingatorp och håller som bäst på att packas upp.
De rymliga och ljusa auktionslokalerna omskapas till att bli mer ombonade och mörka. Väggar ska kläs med svart tyg och golvet med röda mattor. Fönstren ska mörkas ned och röda ljusslingor ska skapa den rätta stämningen.
Scener byggs för stripteaseshowerna men det blir också en och annan bur som hänger ner från taket där de lättklädda damerna svänger runt.
Finns det månne några lättklädda herrar också?
Majoriteten är tjejer men några killar finns med, utlovar Yngve Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om