Ett 64-årigt skelett i Vallnäs mosse

Nu bjuds allmänheten in till att se ett stycke kultur-och industrihistoria i Mariannelund. Då visas bland annat en torvbrytningsmaskin som lämnades kvar åt naturen för 64 år sedan. 98-årige Olle Sandström har kört den aktuella maskinen.

Jan-Olof Andersson vill gärna dela med sig av sitt intresse för gamla maskiner.Foto: Ivonne Svahn

Jan-Olof Andersson vill gärna dela med sig av sitt intresse för gamla maskiner.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-06-23 16:00

Jan-Olof Andersson i Mariannelund pratade för ett par år sedan med virkesinköparen Carl-Johan Örmander.

Jan-Olof Andersson har ett stort intresse för historia och gamla maskiner och av en tillfällighet kom de in på den torvbrytning som bedrivits på Wallnäs.

– Carl-Johan berättade att torvbrytningsmaskinen stod kvar där ute på mossen. Jag trodde honom knappt.

– När jag fick se maskinen som fortfarande stått där den lämnades för 64 år sedan blev jag helt hänförd. Det står ett transformatorhus med säkringsskåp vid maskinen. Tallar som är cirka 60-65 år gamla har vuxit upp i maskinen men man kan fortfarande se hur den fungerade. Maskinen är försedd med larvband av ek, beskriver han nästan lite lyriskt.

Vill fler ska se

Jan-Olof Andersson tyckte att upplevelsen borde delas med flera och det har nu lett fram till att LRF i Ingatorp och Mariannelund samt Kråkshults LRF gör en vandring till platsen. Men alla andra som också kan tänkas vara intresserade av gamla maskiner och redskap eller bygdehistoria är välkomna att delta. Jan-Olof Andersson hoppas att det blir många.

– Vi kommer att ordna en besöksdag med hög nostalgi. Många minnen kommer att återskapas, säger han.

Det finns en person i livet som faktiskt kört den aktuella maskinen. Olle Sandström, 98 år, deltog i arbetet och han hoppas kunna vara med och berätta om den på plats.

Maskinen ska ha byggts av Theodor Hall från Mariannelund.

Med hjälp av gemensam färd i bilar men även fyrhjulingar sista biten går det att ta sig ända fram till platsen, förutom ett 70-tal meter som man behöver gå. Därför hoppas man att även de som inte kan gå längre sträckor, vågar följa med.

Samling sker vid Wallnäs AB:s kontor på förmiddagen nästa onsdag.

Efter vandringen visas bodarna och stallarna på Vallnäs. För vänner av gamla redskap lär det bli en riktig upplevelse då väldigt mycket är sparat och bevarat. Bland redskapen finns bland annat tvåmans-motorsågar.

Största i länet

Wallnäs AB är ett anrikt gammalt familjeföretag som startades av Axel Fagerholm på 1800-talet.

– Företagets ambition var att driva glasbruk, skogsbruk och lantbruk, berättar Jan-Olof Andersson.

Glasbruket fick dock en kort karriär och lades ner ganska tidigt.

På 1940-talet börjades man med torvbrytning i större skala på Vallnäs mossar. I början gällde handkraft för det tunga och slitsamma arbetet men så småningom underlättade maskiner.

– Torvbrytningen var en kort epok, kanske under en tioårsperiod säger han.

Jan-Olof Andersson berättar att det i stallarna i Vallnäs stod cirka 24 hästar.

– De hade nog fler en de var fördelade på Ryssebo, Vallnäs, Wentzelholm och Nygård. Tänk när alla hästar med bjällror och timmerlass kom genom Mariannelund. Tänk om man hade haft en film på det, säger han om scenariot som en gång tillhörde vardagen i samhället.

– Vallnäs var Jönköpings läns största jordbruksgård med 1200 tunnland under plogen och hade 70-80 anställda, berättar han.

I dag är det svårt att tänka sig, då det landskapet är helt förändrat och högvuxen skog står på de flesta av de forna åkrarna.

En motorsåg för två personer.
En motorsåg för två personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om