Ett bra liv efter sina förutsättningar

Inspiratören, författaren och stå upp komikern Jonas Helgesson besökte på onsdagskvällen Kråkshult för att delge sina tankar om lycka, glädje och omöjliga saker.

Jonas Helgesson pratade om olika värderingar och inställningar till sin egna tillvaro och förutsättningar.

Jonas Helgesson pratade om olika värderingar och inställningar till sin egna tillvaro och förutsättningar.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-02-17 07:18


Kråkshults mångåriga föreläsningsförening driver sin verksamhet vidare år efter år och erbjuder föreläsningar och underhållning för allmänheten.
Med åren har befolkningen minskat vilket påverkat antalet deltagare på föreläsningarna. I regel är det cirka 25 deltagare på varje föreläsning.

Rekord
När en av landets eftertraktade föreläsare kom till orten blev dock lokalen fullsatt, med bortåt 70 personer. Det mesta man haft på senare år.
För Jonas Helgesson, bosatt i Malmö och just kommen från ett uppdrag i Stockholm, blev kontrasterna stora mot "ödemarken" som han utmanade med att säga.

Utmanade handikapp
Jonas Helgesson fick navelsträngen runt halsen när han föddes 1978. Under 40 minuter var syretillförseln strypt och följden blev en cp-skada. Läkarna förberedde föräldrarna på att han aldrig skulle klara sig på egen hand.
Men som 13-åring bestämde han sig för att slänga rullstolen och mycket av det omöjliga har för honom fått en annan innebörd.
Som det att ta körkort.
Det senaste året har han kört 8 000 mil bil och föreläser land och rike runt.

Eget företag
En undersökning har visat att en av de saker som svensken är mest rädd för är att tala offentligt.
Just det har Jonas numera som levebröd.
- Jag hade skrivit en bok för fem år sedan då det ringde en kurator och ville jag skulle tala för elever. Jag trodde det skulle vara en liten grupp men det var 1 500 elever. Kuratorn trodde jag hade fullbokat i min almanacka. Men jag hade inte ens en almanacka och jag hade aldrig talat inför publik. Jag sa ja men efteråt gick jag raka vägen till toan och spydde.
Jonas Helgesson upplevde att han "krockade med sin talang". Sedan dess har han haft 500 föreläsningar.
Som cp-skadad har han mött många fördomar och hamnat i märkliga situationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om