Ett eget budgetförslag

Sverigedemokraterna har tagit fram ett eget förslag till budget för Eksjö kommun 2018-1019 och verksamhetsplan 2020. Deras förslag innebär att både Räddningstjänsten i Hjältevad och Furulundsskolans högstadium blir kvar.

Elisabeth Werner och Ulf Svensson har presenterat Sverigedemokraternas egna budgetförslag. Det innebär att både Furulundsskolans högstadium och Räddningstjänsten i Hjältevad blir kvar. Även hemtjänsten slipper höjning av taxan. Foto: Ivonne Svahn

Elisabeth Werner och Ulf Svensson har presenterat Sverigedemokraternas egna budgetförslag. Det innebär att både Furulundsskolans högstadium och Räddningstjänsten i Hjältevad blir kvar. Även hemtjänsten slipper höjning av taxan. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-10-03 14:30

Det är andra året som Sverigedemokraterna gör ett eget budgetförslag.

Förra året var vi det enda partiet som la undan pengar till både SOL och LSS, beskriver gruppledaren Ulf Svensson, om det som nu införs.

I årets förslag ligger ledningsutskottets förslag som grund men med även oppositionens förslag i åtanke, då vissa delar skiljer sig åt.

Ledningsutskottet har bland annat föreslagit att deltidsbrandkåren i Hjältevad ska läggas ner. Oppositionen att Furulundsskolans högstadium ska flyttas till Eksjö. Två förslag som sticker ut och har mötts av stark kritik.

Vi måste ha kvar både räddningstjänsten och Furulundsskolan, säger Ulf Svensson och partiordförande Elisabeth Werner, som båda är bosatta i Ingatorp.

Nu kan man söka extra pengar för pedagoger i Mariannelund. Lägger vi ner högstadiet i Mariannelund får vi en massflykt av elever från kommunen till Vimmerby. Det är fyra mil till Eksjö och två till Vimmerby, säger Elisabeth Werner.

Det vore en dödsstämpel för Mariannelund om högstadiet flyttades, säger hon.

Oförutsedda

På samma sätt vill SD rädda kvar Räddningstjänsten i Hjältevad.

Den måste få vara kvar. Det är viktigt att hela kommunen får leva, kommenterar de.

För att rädda kvar räddningstjänsten vill man ta pengar från kommunledningskontoret och oförutsedda utgifter.

En del av de pengarna önskas läggas i investeringar på gator och underhåll. Man vill också investera i specialmaskiner till köken för att främja lokalproducerat.

SD accepterar att det sker effektiviseringar inom biblioteksorganisationen på 150000 kronor men köper inte socialdemokraternas och miljöpartiets argument att det bara lånas tio böcker i Ingatorp.

Det kan handla om så mycket mer på biblioteket än bara utlåning, säger de.

Ta bort nämnd

Hur ska då man ha råd att finansiera det som andra vill ta bort?

De stödjer oppositionens linje att ta bort Tillväxt- och utvecklingsnämnden.

Den tillsattes 2014 men vi tycker att den ska gå tillbaka till Samhällsbyggnadsnämnden. Vi har ett överflöd av tjänstemän och vi behöver inte skapa fler tjänstemän. De resurserna tycker vi är bättre att man lägger på skolan.

Man kan tänka sig höja avgiften för kostverksamheten men inte när det gäller hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm, och boendestöd.

Flera arrangemang riskerar att få sänkta eller noll bidrag. SD lyfter fram att alla föreningar har möjlighet att söka integrationsmedel.

De är till integration och inte bara för invandrare. Integration kan handla om att låta unga och gamla mötas. Det kan handla om att de som bor på Bobinen träffar barn och bakar en kaka tillsammans, ger han som exempel.

Man kan söka för maximalt 50000 kronor, säger han.

Däremot vill man avblåsa det vänortsutbyte som finns för elever.

Vänorterna kommer hit till våren och det måste vi bekosta men det finns ingen anledning att erbjuda något som ingen verkar vilja ha och som det är dålig uppslutning till, säger Elisabeth Werner.

SD är dessutom ganska stolta att deras budgetförslag har bättre finansiella förutsättningar än både alliansens och oppositionens förslag då man har mindre driftram och ett bättre resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om