Flenshult, Buskebo och Lixerum i gränstrakterna mellan Lönneberga och Karlstorp var förr välbefolkade byar med behov av sin egen skola.
Inför bygget av denna förekom mycket diskussioner om var man skulle bygga och det kom att bli något av en dragkamp mellan byarna.
Elof Johansson, som ägde mark, gjorde en aktiv handling. Han skänkte mark till skolan mitt mellan byarna. Karlstorps kommun gav sitt samtyckte och beslutade att skolan skulle byggas mellan Flenshult och Lixerum.
1907 uppfördes den bastanta byggnaden och här bedrevs sedan skola fram till 1952. Anna Sjöborg var lärarinnan som började tjänstgöra 1907 och hon kom att vara kvar ända till 1933.
60-tal barn
Som mest var det ett 60-tal barn i bygden som var i skolåldern. Dessutom engagerade söndagsskolan många barn.
Ett gammalt skolfoto från 1938 visar att det då var 16 elever i byskolan.
När skolan lades ner 1952 tog Flenshults syförening över byggnaden. Det blev framöver många symöten, gudstjänster och inte minst välbesökta missionsauktioner.
För några år sedan förekom diskussioner om att sälja byggnaden till privatpersoner men så blev det inte. I stället tog Flenshults bygdegårdsförening över 2003.
Yngve Andersson kom för några år sedan att nämna att man kunde inrätta ett skolmuseum och den idén tog fler fasta på.
Frivilliga har under de sista två åren samlats lite då och då för att snickra och göra iordning ett oinrettt rum på vinden. Med hjälp av materiel, böcker och möbler från Flenshults skola men också från andra skolor i socknen, har ett litet skolmuseum inrättats.
Ett eget skolmuseum i Flenshult
Flenshult har nu ett eget skolmuseum. Med ideella krafter och materiel från bygdens forna skolor, kan man visa glimtar från en svunnen tid. Muséet invigs på söndag.
Ingvar Carlsson provsitter en gammal dubbel skolbänk från 1896. Han har själv gått sina första tre år på skolan i Flenshult.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!