Ett nytt radiomuseum blir verklighet

Ett radiomuseum i Radio-Pelles anda. Det är på gång att iordningställas i Mariannelunds stationshus till sommaren. Invigningsdatumet blir troligen den 15 juni.

Eksjö/Mariannelund2010-01-29 07:19

Rune "Radio-Pelles" Peterson fick vara med om en revolutionerande utveckling inom tekniken under sin levnad. Han byggde som ung pojke sin egen radiomottagare och hans stora intresse för radio och TV gjorde att han var först med mycket inom detta område.
När Emilkontoret inrättades i den gamla Sparbankslokalen i Mariannelund kom ett radiomuseum med hans samlingar att inrättas i bankvalvet.
Museet kom dock orten att mista då Emilkontoret flyttade ihop med biblioteket. Radio-Pelles samlingar plockades ned och lagras för närvarande av nära släktingar.

I stationen
Anna Mellergård äger stationhuset. Hon har haft en önskan att inrätta ett radiomuseum i den tidstypiska miljön, som ett komplement till dess sommarcafé.
Ett utrymme till höger om väntrummet, ser nu ut att bli ortens nya radiomuseum.
- Det kommer att passa in i miljön. Vi börjar riva undan i mars och i juni ska det vara färdigt, säger Anna Mellergård.
- Det är fantastiskt, säger Rune Petersons dotter Ulla-Carin Peterson.
- Man ska vara tålmodig. Visst hade man kunnat avyttra apparaterna till en större utstställning eller sålt dem, för sådant intresse har funnits.
- Men min dröm har varit att kunna öppna ett museum i Mariannelund. Stationshusets verksamhet känns som om den dockar med ett radiomuseum, säger hon nöjt.
Hon tror att mycket i bygden går att utveckla:
- Jag tror inte vi nyttjat alla möjligheter som Mariannelund har. Vi tänker inte turism, vi har bara börjat tänka turism, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om