Ett skratt förlänger livet...

Brukar din chef dra en fredagsfräckis? Om inte så kanske han eller hon ska börja med det. Enligt Cathrine Tibbling skapar nämligen skratt kreativitet på jobbet. Och vilken chef vill inte att medarbetarna ska vara kreativa?

Skratta oftare så kanske du slipper bli förkyld. Det säger Cathrine Tibbling som föreläser om skrattets effekter.

Skratta oftare så kanske du slipper bli förkyld. Det säger Cathrine Tibbling som föreläser om skrattets effekter.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2009-03-05 07:27


Cathrine Tibbling från Norrköping höll nyligen en föreläsning i Mariannelunds Folkets hus under temat "Lev nu - med humor och hälsa i fokus". Intresset var stort, hela lokalen fylldes med lyssnare.
Cathrine var medveten om att människan bara brukar orka koncentrera sig i cirka sju-tio minuter, därför varvade hon fakta med såväl fräckisar som att låta lyssnarna själva diskutera olika frågor med varandra. Lyssnarna fick även chansen att själva komma med gissningar om föreläsarens bakgrund.

Skrattar mindre
Cathrine har både läst till idrottskonsulent och friskvårdskonsulent och det var i samband med att hon skrev en uppsats som hon blev intresserad av skrattets betydelse.
- Det som ändå måste göras kan lika gärna göras med ett gott humör. Men i dag skrattar vi inte lika mycket som vi gjorde förr, berättade hon.
För 30 år sedan gapskrattade genomsnittsvensken 30 minuter om dagen.
Nu är det nere på sex minuter om dagen. Så vart har resten av de bubblande skratten tagit vägen? Jo, det är den upplevda tiden som ger stress som är skälet till mindre skratt. Stressen tränger undan skratten, men faktum är att det är skratten som kan tränga undan den onda stressen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om