Förhållandena vid Wäduren, den före detta skolan och gympasalen i Bruzaholm var ett av samhällsbyggnadsnämndens tyngsta ärenden när nämnden höll sammanträde i veckan.
- Det är ett grannlaga och tråkigt ärende, förklarar nämndens ordförande Per Sixtensson och tillträdande nya samhällsbyggnadschefen Mikael Klaesson (som tar över efter Paul Hultberg).
Ortsbor har reagerat
Fastighetsägaren till Wäduren, som också är bosatt i Bruzaholm, har under många år haft företrädesvis EU-migranter bosatta tillfälligt i fastigheten.
Men på senare tid har kommunen uppmärksammats allt mer och allt oftare på att ”man borde göra ett besök” vid den aktuella fastigheten.
Det har handlat om Bruzaholmsbor som upplevt att boendeförhållandena inte verkar ha varit de bästa, att det varit nedskräpat och så vidare.
Vid de små stugorna har bland annat presenningar och dylikt hängts upp som gett lite av skräpig ”kåkstadskänsla”.
I höstas var kommunen på plats på området i ett annat ärende. Då handlade det om ett vedupplag som brett ut sig så mycket att det krävde bygglov.
Problemet som kommunen berättar om att man haft är bland annat att ägaren råkat ut för en svår olycka och tidigare inte varit kontaktbar.
Härom dagen gjordes en inspektion vid fastigheten. Den här gången handlade det inte om någon ved utan själva boendemiljön.
Representanter från
kommunens miljö- och byggförvaltning, socialförvaltning och räddningstjänsten
deltog.
Fastighetsägaren var inte
närvarande men hade en ersättare.
- Det var inga problem och vi fick se vad vi ville, säger tjänsteman Peter Larsson.
50 personer
Enligt de uppgifter som kommit fram bor det mellan 20 och 50 personer i fastigheterna som finns på området.
- Det varierar över tid. Människorna som bor där kommer och går och de har ett liv i ett annat land, förklarar han.
Inspektionen blottlade ett antal problem i fastigheterna som bostad.
Problem som nu måste åtgärdas omgående om fastigheterna ska användas som boende, parallellt med krav som räddningstjänst har på brandskydd och säkerhet.
Nämnden bestämde vid sitt
sammanträde att ålägga fastighetsägaren förbud att hyra ut boende om inte
bristerna åtgärdas i den stora fastigheten, den mindre längan och de små
stugorna.
Den största bristen var
ventilationen och här är den lilla huslängan värst.
- Ventilationen har varit så dålig under lång tid så det var en del mögel på väggarna. Men man måste även se över det stora huset men där vet vi inte någon status på ventilationen. Likaså måste man lösa det i stugorna men sedan kanske man inte ska bo så, säger han.
Enligt nämndens beslut riskerar fastighetsägaren ett vite på 100 000 kronor per månad om det konstateras att någon bor i fastigheterna innan de är åtgärdade.
Beslutet börjar att gälla en månad efter att delgivningen skrivits på. En delgivning som skickades ut för två dagar sedan.
Varför det beloppet?
- Vite ska motsvara det som krävs för att åtgärda något. Det ska alltid avskräcka att betala vite i stället för att åtgärda, resonerar domstolen. Vi vill inte att vite ska dömas ut utan vill att åtgärder ska ske, säger han.
Ytterligare 100 000
Men fastighetsägaren får också två andra rejäla viteshot.
Både duschar och toaletter i fastigheterna är i dåligt skick och alldeles för få till antalet personer som bor i lokalerna.
- Han måste ha en dusch och
en toalett på tio bäddar och ett tvättställ på fem bäddar, förklarar Peter
Larsson.
Också här gäller en snäv
tidsfrist på en månad.
Kan boende konstateras riskerar ägaren ett vite på 50 000 kronor per månad.
Dessutom ansåg kommunen att miljön inte var den bästa med mögel och smuts.
Ännu ett vitebelopp riskerar därför att dömas ut om inte fastighetsägaren, senast en månad efter delgivning, rengjort grundligt och städat rent från mögel och smuts. Även här är vitesbeloppet 50 000 kronor per månad om boende kan konstateras i fastigheten.
Mark- och miljödomstolen är den myndigheten som i slutändan dömer ut eventuellt vite.
Barn
Vid inspektionen fanns ett särskilt intresse att se om det fanns några barn i miljön.
- Vi tittade om det fanns barn som bodde där. När vi var där fanns ett barn och det såg ut att må ganska bra.
- Det var ganska många borta när vi var där och barnet bodde i den bästa delen. Men sannolikt finns ett par barn till, säger Peter Larsson.
Täpper lucka
Kommunen garderar sitt beslut genom att även besluta att vitesföreläggandet
ska gälla även om ärendet överklagas, eftersom det är så allvarliga brister.
Dessutom kommer det att skrivas in i fastighetsboken, så att ägaren inte kan kringgå beslutet genom att överlåta byggnaderna.
Beslutet om vite och krav på åtgärder gäller sålunda även en eventuell ny ägare. Kommunen behöver då inte riskera att få dra om ärendet i långbänk.