Eva Palm ser möjligheterna

I 44 år har Eva Palm bott i Ingatorp, där hon känt sig hemma från första dagen. Under åren har hon engagerat sig i det ena frivilligprojektet efter det andra. - Jag är väldigt social av mig och tycker om att ställa upp och jobba ideellt. Om man måste ha betalt för allt man gör, då är man illa ute och då förlorar man gemenskapen, säger hon.

Eva Palm har ända sedan hon blev Ingatorpare för 44 år sedan engagerat sig i smått och stort i samhället. Nu kan hon även titulera sig Årets Ingatorpare.

Eva Palm har ända sedan hon blev Ingatorpare för 44 år sedan engagerat sig i smått och stort i samhället. Nu kan hon även titulera sig Årets Ingatorpare.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-01-24 07:51


Eva Palm är Eksjötjejen som träffade Ingatorpsgrabben och blev Ingatorpsbo. Hon gifte sig som 18-åring. Året därpå 1968 flyttade hon och maken till Ingatorp.
- Det fanns inga lägenheter i Ingatorp förrän då, berättar hon.
- När vi flyttade till Skogsvägen kom kyrkvaktmästaren Rudolf och hans hustru Karin Gustavsson och välkomnade oss.
- Hej och välkommen. Här är vi du med varandra, minns hon att han sa.
- Jag kände att här kommer jag att trivas och det har jag gjort, bedyrar hon.

Föreningsaktiv
Av bara farten kom Eva med i flera olika föreningar.
Hon engagerade sig att sätta igång ett lill-lekis och tillsammans med några andra startade hon en mulleskola.
- En av dem som var med var tandläkare Hanne Falk. Hon gjorde så att jag blev tandsköterska, berättar hon om livets olika tillfälligheter.

Startade ungdomsgård
En lapp i ortens butik i mitten av 1970-talet fick hennes uppmärksamhet.
Ungdomar på orten hade satt upp en lapp där de önskade få en lokal.
- Jag tog ner lappen och tog med den till samhälllsföreningen (som hon satt med i). Jag ringde till kommunen och frågade om vi inte kunde få göra en ungdomsgård i bygdegården då den ändå stod tom.
Responsen blev positiv och trots att hon inte hade egna barn i den åldern, satsade hon på att hjälpa ungdomarna i samhället.
- Vi gjorde batikgardiner och vi såg till att väggarna målades om. I bland ordnade vi discokvällar efter ungdomarnas önskemål, även om alla i samhället kanske inte tyckte det var så bra.
- Det var så trevligt och vi fick väldigt bra kontakt med ungdomarna, säger hon och räknar upp namnen på några av dem i dag sedan länge vuxna herrar och damer, som fortfarande bor kvar i bygden.

Lucia
Hand i hand med ungdomsverksamheten kom Lucia att ordnas.
- Vi startade Lucia i bygdegården och hade det i minst 15 år. Men sedan blev det så mycket folk att alla inte fick plats, samtidigt som ungdomarna blev äldre och det liksom rann ut i sanden.

Damklubb
När Hjältevads idrottssällskap bildade en damklubb i början av 1970-talet så kunde inte Ingatorp vara sämre. Eva Palm var en av de drivande och har så varit sedan dess.
- Jag har nog varit ordförande i damklubben i 25 år och i styrelsen på idrottsföreningen (där hon är vice ordförande) har jag varit med i 30 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om