Evert har koll på väderleken

Natten till tisdagen inträffade höstens första köldnatt, minus en grad. Under juli regnade det 173,7 millimeter. Evert Jonsson i Mariannelund vet. Han har i tio års tid mätt vädret åt SMHI.

I tio års tid har Evert Jonsson haft koll på vädret i Mariannelund. Mätutrustningen och sysslan övertog han efter Thure Alexandersson.

I tio års tid har Evert Jonsson haft koll på vädret i Mariannelund. Mätutrustningen och sysslan övertog han efter Thure Alexandersson.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-08-30 06:28


SMHI samlar in statistik från många platser i Sverige däribland även från Mariannelund.
I många år skötte framlidne Thure Alexandersson dessa vädermätningar.
- Hans fru frågade mig om inte jag kunde ta över den sysslan, säger Evert Jonsson, som vid den tiden inte var mer än allmänt intresserad av att hålla koll på väder och vind.

Tio år
Han tog sig dock an uppgiften. Utrustningen såsom bland annat den stora regnmätaren flyttades till gräsmattan vid villan på Esmarchgatan. Här har Evert Jonsson haft koll på vädret i tio års tid. Han har bokfört uppgifterna och förmedlat dem till SMHI. Han blir själv förvånad, när han inser att det är så många år.
En titt på det han noterat visar att höstens första köldnatt faktiskt inträffade natten till tisdagen. Då visade temperaturen en minusgrad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om