EXTRA: Kommunen rentvår sig efter tvillingbarnens död • "Inga brister"

Efter att två små barn hittats döda i en bostad i Eksjö kommun har kommunen gjort en intern utredning ifall kommunen gjort några fel enligt socialtjänstlagen. Den egna utredningen menar att kommunen inte gjort några interna fel.

Foto: TT

Eksjö/Mariannelund2016-09-09 05:48

Det var den 25 juli i år som polisen och Åklagarkammaren i Jönköping meddelade att två små barn hittats döda i en bostad i kommunen.

Föräldrarna greps omgående och en förundersökning pågår.

Socialtjänsten fick innan den tragiska händelsen flera orosanmälningar kring familjen. Bland annat hade förlossningsavdelningen i Ryhov i Jönköping skickat en anmälan.

Efter händelsen anmälde kommunen sig själv till Inspektionen för vård och omsorg för granskning. Enligt socialtjänstlagen måste kommunen rapportera missförhållanden eller påtagliga brister för missförhållanden som drabbar en eller flera enskilda, som får insatser eller kan komma ifråga för insatser.

Därefter har Eksjö kommun inlett en egen utredning som nu är klar. Man har granskat den dokumentation som finns i form av journaler. Man har haft samtal med personal vid sektorn såsom chefer, socialsekreterare och behandlingspersonal. Dessutom har rutiner och processer i verksamhetens så kallade kvalitet- och ledningssystem gåtts igenom.

"Av den interna utredningen, och granskningen av dokumentation av journaler, processer och rutiner, framkommer ingen brist som kan kopplas samman med händelsen. Handläggningen bedöms ha följt den lagstiftning och de rutiner som gäller ", meddelar kommunen i ett pressmeddelande och hänvisar i övrigt till sekretess.

Kommunen meddelar att utredningen "visar att samtliga inblandade har kännedom om ärendet gång och aktuella rutiner och checklistor gällande förhandsbedömning, utredning och insatser".

Kommunen konstaterar att den interna utredningen visar att det rapporterade inte visat på något "allvarligt missförhållande" inom det som inryms inom socialtjänstens ansvar och uppdrag.

LÄS ÄVEN: Två spädbarn hittades döda i Eksjö kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om