Extra långt liv söder om Höglandet

De som bor söder om det Småländska Höglandet ingår i ett område där andelen personer som blir äldre än 100 år är högst i landet. Området kan bli aktuellt bland de zoner i världen som har högst levnadsålder.

Eksjö/Mariannelund2013-01-04 05:06

"Folket som bo i dessa gårdar torde vara av det renaste guld. Dessa sega, magra arbetare, som brottas med sin fattiga jord och segra, segra, är det icke ett folk att hålla av."
Så skrev Albert Engström en gång i tiden.
Nya fakta
Många år senare fastslår en ny bok att det finns en "blå zon" med exceptionellt långlivade i Småland och nordöstra Skåne.
I arbetet med boken Åldrandets gåta - Vetenskapen som förlänger ditt liv, upptäckte författaren Henrik Ennart att Sverige har ett band som sträcker sig in över södra Småland och ner i nordöstra Skåne. Här är andelen människor som blir äldre än 100 år klart högst i landet.

Flest i landet
Genom egna specialkörningar i det tillförlitliga befolkningsregistret upptäckte Henrik Ennart, själv uppvuxen i Kalmar, att andelen 100-åringar är högst i landet i Kronobergs län. När data bröts ned på kommunnivå framträdde ett tydligt band av långt liv i landet. Zonen löper från Öland och mellersta Kalmar län, söder om det Småländska Höglandet och norr om Blekinge för att sedan vika av söderut mot Österlen.
Det är sedan tidigare känt att medellivslängden i Kronobergs län och Halland är högst i Sverige. Statistiska centralbyrån har dock aldrig gjort beräkningar som baseras på andelen hundraåringar i befolkningen, en grupp som ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om