Få uppfinnare är kvinnor

Bara fem procent av alla som söker patent för uppfinningar är kvinnor. Varför är det så och vad kan man göra åt det?

Eksjö/Mariannelund2003-01-11 08:08

Desirée Lindholm, uppfinnare från Mariannelund, är en av tolv kvinnor som är med i en studie som söker svar på de frågorna. Varför är bara fem procent av de som söker patent för uppfinningar kvinnor?
NUTEK, verket för näringslivsutveckling, vill veta varför det är svårare för kvinnor att komma fram med sina uppfinningar och vad de ska göra för att ändra på det. De har beställt en stor undersökning där bland annat Desirée Lindholm, uppfinnare från Mariannelund, är med.
Inga Lill Stjerndahl, projektledare på NUTEK, har arbetat med uppfinnare i tre år. Hon vill att kvinnor ska bli accepterade på samma sätt som män. Det faktum att det är ont om uppfinnare i Sverige gör den här undersökningen ännu viktigare.
- Det är viktigt att vi får fram fler uppfinnare som är kvinnor, bara fem procent av alla som söker patent för uppfinningar är kvinnor. En orsak är att det saknas kvinnliga förebilder. Vi har uppfinnar Jocke, Skalman, professor Kalkyl som är förebilder för barn, alla är män. Alla vet vem Nobel är, men hur många vet vem Ninni Kronberg är.
Ninni Kronberg uppfann torrmjölken på 1920-talet och startade företaget som nu heter Semper. Torrmjölk har en unik sammansättning som gör att den inte surnar och den används i väldigt många livsmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om