Facket stänger arbetsplats – personalen mår inte bra

Facket Kommunal stängde på tisdagen en arbetsplats för hemtjänsten i östra Eksjö kommun. Inledningsvis är arbetsplatsen stängd fram till 20 juni.
– Det stämmer, bekräftar Kommunals ordförande Pia Schelin i Eksjö.

Kommunal stänger dörren till en arbetsplats för hemtjänsten och inför skydds-stopp. En ytterst ovanlig åtgärd. Foto:Arkiv/Ellinor Harrysson

Kommunal stänger dörren till en arbetsplats för hemtjänsten och inför skydds-stopp. En ytterst ovanlig åtgärd. Foto:Arkiv/Ellinor Harrysson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-06-15 13:30

Det är en mycket ovanlig och kraftfull åtgärd som Kommunal nu tagit till då man stänger en arbetsplats. 
Det blir också extra känsligt då det handlar om ett privat hem som får hjälp med insatser från kommunen.
– Det är ett problem som nog funnits en längre tid. Man har försökt lösa det på olika vis men problemet har accelererat, säger Pia Schelin.

Kommunals skyddsombud besökte på tisdagen platsen och tog beslutet att införa ett skydds-stopp.
– Det görs för att personalen inte mår bra. Det händer ingenting och arbetsgivaren måste göra förändringar eftersom det är så mycket lidande för personalen. Skyddsombudet har mandat att stänga arbetsplatsen när kommunen inte agerar och det har han gjort, säger hon.

Enligt Kommunal utsätts personalen för psykiskt lidande, hot och våld, vilket finns dokumenterat.
– Personalen mår inte bra och det har pågått ganska länge, säger hon.

Inledningsvis har skyddsombudet satt ett stopp för kommunens insatser till den 20 juni. Med det vill man sätta press på Eksjö kommun att hitta en lösning och ta fram en åtgärdsplan.
– Hur kommunen löser det vet vi inte men vi hoppas de hittar en bra lösning. Det är kommunens ansvar att lösa det. Vi har ett stopp tills det löser sig, säger Pia Schelin.

Eksjö kommuns biträdande socialchef säger att vare sig kommunen eller facket har en ambition att en arbetsplats ska vara stängd.

Vad händer nu i sådana här fall?
– Om facket stänger en arbetsplats så blir det en diskussion mellan kommun och facket vad som är fel och behöver åtgärdas, säger han.

Det handlar om en person som behöver hjälp för att klara sig. Dras all den hjälpen in?
–Nej, så är det inte, naturligtvis. Någon typ av alternativa insatser sätts i regel in och att en arbetsplats stängs behöver inte vara likhetstecken med att åtgärder inte sätts in, säger Peter Wallenberg.

Tidningen försökte under onsdagen nå äldreomsorgschef Helena Martinsson men utan att lyckas.
Myndighetschef Carina Andersson säger mer generellt i sådana här situationer, att en person i ett sådant här läge oftast fått ett annat erbjudande men tackat nej. Det gör i sin tur att kommunen fullgjort sin plikt.

Att facket stänger en arbetsplats i kommunen måste vara mycket ovanligt?
– Ja, det tillhör inte vardagen, säger Carina Andersson.
Arbetsplatsen har varit i fokus för fackliga åtgärder tidigare. För ett antal år infördes också ett skyddsstopp, oklart av vilken anledning, vilket ledde fram till olika åtgärder som fungerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om