Stationshuset har varit ägt av Stationskooperativ M och verksamheten i lokalerna har skötts av Konstnärsakademin i Mariannelund. Under de senaste åren har huset varit en del av kulturutbudet i Mariannelund med utställningslokal, där skandinaviska och kinesiska konstnärer ställt ut sina verk, ett café och ett litet radiomuseum. Anna Mellergård som har varit med och varit drivande i föreningarna sedan start har önskat att stationshuset ska få rulla på i samma utstakade spår.
– Drömmen var att någon skulle vilja fortsätta med det vi påbörjat men när man säljer kan man inte säga ”Nu ska ni ..” Därför hoppades vi att det bli ett stort intresse så att man hade några att välja bland.
Tog två månader
Och det blev det. Snart efter att huset i somras lades ut till försäljning hopades intressenterna och det tog inte mer än två månader för affären att bli klar.
– Det blev väldigt delat på Facebook och folk skrev ”där skulle man bo”. Jag tänkte ”vad kul att det finns ett intresse”, men sen är det ett annat steg att faktiskt köpa huset och vara villig att ta hand om det.
Stack ut
Bland all uppmärksamhet var det en familj som stack ut från mängden. En familj från Stockholm som hade ett kulturellt intresse.
– Det är helt otroligt, det finns så många anknytningspunkter. De har en period bott i Kina och skrev att de var intresserade av att fortsätta med konst och kultur. Poesiuppläsningar, musikkvällar och sommarcafé är saker som de nämnde. Hon har också sysslat med teater så hon har lite tankar kring det.
Rikta uppmärksamheten
Anledningen till att Stationshuset lades ut till försäljning var att Anna ville kunna rikta uppmärksamhet på en verksamhet och göra den så bra som möjligt.
– Vi har haft stora projekt igång i flera hus samtidigt och kände nu ett behov av att satsa ordentligt på något. I Konsthall Betel finns det möjlighet att ha stora utställningar så då började vi tänka på att sälja Stationshuset och Barnfilmbyhuset. Vi har egentligen aldrig varit intresserade av att vara fastighetsägare.
Inte lätt beslut
Beslutet att sälja var inget lätt beslut att fatta efter att så mycket tid och energi lagts ner på först renovering och sedan på själva verksamheten.
– När jag gjorde i ordning det hade jag ingen tanke på att jag skulle sälja någonsin. Vi tog oss an huset och började på ett galet, vansinnigt och passionerat projekt.
På samma spår
Informationen om att de nyblivna ägarna vill fortsätta på samma spår och utveckla stationshuset vidare kom som en glädjande överraskning.
– Nu får Stationshuset nytt blod och andra tar vid och fortsätter. Det blir samma typ av verksamhet som tidigare. Jag kommer att hjälpa till med mina kontakter men det är de som ansvarar för verksamheten. Det är viktigt för Mariannelund att de vill vara med och se till att det här inte är en död ort.
Förutom Stationshuset ska nu även det tredje huset, Barnfilmbyhuset, säljas. Redan nu ligger det ute på marknaden och precis som i fallet med Stationshuset hoppas Anna att det kommer intressenter som vill hugga in och skapa en verksamhet på platsen.
– Det har varit intressenter men det gäller att det är rätt person. Om någon vill ha verksamhet där skulle det vara jättebra. Det är viktigt att det inte står där tomt utan att det kommer någon som har idéer på vad som kan göras där.