FAMILJEHEMSSKANDALEN: Barnen bodde själva - utan mat och kläder

Tre barn bodde själva i en lägenhet, utan tillräckligt med mat och kläder. Det framkommer i två lex Sarah-anmälningar signerade Eksjö kommun.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-04-08 08:40


Eksjö kommun hade via ett företag ordnat familjehemsplacering åt ett barn. Och till en början fanns det ingen misstanke om att det förelåg något missförhållande.

Det var först när barnet tillsammans med sin gode man besökte Eksjö stad, som det plötsligt framkom att barnet bott själv i en lägenhet - tillsammans med två andra barn. Och detta utan tillräcklig över- och tillsyn från mannen och kvinnan i familjehemmet.

I anmälan framgår också att de tre barnen inte har fått tillräckligt med kläder samt bristfälligt med mat. De har helt själva skött skolan och bestyren i själva lägenheten.

När det hela uppdagades, avslutades placeringen i familjehemmet omedelbart och barnet fick en tillfällig placering hos sin gode man.

Kvinnan i det berörda familjehemmet har undersköterskeutbildning och har arbetat på sjukhus. Mannen har ingen vårdutbildning men har arbetat som samordnare på enskild firma inom hemtjänst, och har timanställning på HVB-hem och transitboende.

Kommunen konstaterar avslutningsvis att det var ett misstag att skriva avtal med företaget istället för direkt med familjehemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om