Familjen fastnade mitt i stormen

När stormen härjade som värst var familjen Ewertsson på väg hem från Eksjö efter att ha skrattat till Eksjö revyn. På vägen hem när de tagit sig förbi nedfallna träd på stora vägen blev de fast av fallande träd på småvägarna. Mitt i allt faller ett stort träd över bilens motorhuv.

När strömmen går är det skönt att ha vedspis att elda med.

När strömmen går är det skönt att ha vedspis att elda med.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2005-01-24 07:40

Familjen Ewertsson från Lindåsen utanför Kråkshult var på väg hem från Eksjö när stormen härjade som värst för två veckor sedan. De hade kört till Eksjö för att kolla på årets Eksjö revy.
- De hade varnat för hårda vindar så jag hade med mig motorsågen i bilen, berättade Jörgen Ewertsson.
På vägen hem blev det första stoppet på stora vägen vid Hult. Där hade ett träd fallit över vägen. Men på plats fanns skogshuggare som arbetade för att få vägen fri.
- Efter cirka 15 minuter kunde vi köra vidare.

Hörde hur träden knakade
Men när färden drog in på smävägarna blev det värre. De fick stanna igen, den här gången hade ett mindre träd fallit över vägen. Som tur var hade ju Jörgen varit förutseende och hade med motorsågen i bilen. Det var bara att ge sig ut och såga i blåsten. Den här gången gick det bra att få bort det relativt lilla trädet. Så färden gick snart vidare.
Den här gången kom de inte så långt, efter några 100 meter var det dags igen. Den här gången var det ett stort träd som blockerade vägen. Jörgen hann inte börja såga förrän fler träd brakade.
- Då började jag gå mot bilen, men jag hörde hur träden knakade.
Det var ett stort träd nära bilen som var på väg att blåsa omkull.
- Jag skrek på min familj i bilen att ta sig ur bilen, jag skrek nog tre gånger.
I bilen satt Jörgens två barn Alexander, 19 år, och Sandra, 17 år, och barnens mamma Ann-Britt. När trädet föll stod familjen bakom bilen.
- Trädet klippte motorhuven och det var sådan kraft att bakdelen på bilen lyfte.
Efter ett tag gick Jörgen och stängde av bilen som fortfarande var i gång. Nu stod familjen helt oskyddad på en väg med gammal skog, som är känsligare för blåsten.
- Det var bara att gå till baka. Jag visste att vägen vi kom från hade ungskog runt sig.

Såga sig fram
Risken är mindre att ungskogen blåser omkull. Där ringde de till Jörgens bror, Lars-Göran, i Bellö. Under hela tiden de väntade på att Jörgens bror skulle komma till deras räddning hörde de hur träden välte.
Efter att ha spenderat natten i Bellö körde Lars-Göran hem familjen. Men det var svårt att ta sig fram. Vägen kantades av nedfallna träd. Medan de båda bröderna sågade sig fram körde Jörgens son Alexander för att kolla om en annan väg var bättre.
- Alexander kom tillbaka och sa att de nog inte var lika många träd på den vägen.
Den vägen hade ungskog runt sig och där var "bara" runt tio träd som de tvingades såga undan.
Senare när de skulle bogsera hem bilen såg de alla träd som fallit på vägen framför bilen.
- Hade vi varit lite tidigare, om vi inte hade blivit stående en kvart på stora vägen vet vi inte vad som hade hänt. Vi kunde hamnat mitt i alla träd som föll.
- Det handlar om tillfälligheter, turen eller vi kanske hade en skyddsängel.
Nu blev det bara plåtskador, så familjen hade tur i oturen de kunde slutat mycket värre.

Fortfarande utan ström
När familjen äntligen kom hem fanns det så klart ingen ström. Jörgen Ewertsson har 50 djur på sin gård, mjölkkor och ungdjur, som måste tas omhand. Och deras aggregat var hos svärföräldrarna. Men de fick låna av grannen i Ålarp.
- Så vid fyra på eftermiddagen kunde jag mjölka korna.
I normala fall mjölkas korna både morgon och kväll. Så vid det här laget hade korna ont i ljuverna som det droppade mjölk från.
Nu har familjen ett elaggregat kopplat till traktorn så de kan elda och har vatten. Ventilationen och vattnet är även i gång i ladugården.
- Men det går inte att köra det dygnet runt, det blir för dyrt. Skulle jag ha det igång hela dygnet skulle det gå åt ungefär 150 liter disel.
Nu är de inne på tredje veckan utan ström. Till följd av strömlösheten tar allt längre tid.
- Nu får jag mjölka, diska och göra utgödslingen för sig, i vanliga fall kan man driva flera saker samtidigt, men det tar för mycket kraft nu.
Korna kan inte heller dricka när de vill eftersom de inte kan ha på aggregatet hela tiden.
- Det märks på mjölkningen att de inte dricker som vanligt.
Nu har Sydkraft lovat familjen ström på tisdag. Så nu är det bara vänta som gäller i Lindås.

Stormen gjorde vägarna oframkomliga när familjen skulle hem från Eksjö.
Stormen gjorde vägarna oframkomliga när familjen skulle hem från Eksjö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om