Fängelse för olaga hot

De hörde ett ljud av en mantelrörelse och kände igen ljudet allt för väl från kriget i Syrien. Strax efteråt blev en av männen slagen och hotad med ett pistolliknande föremål i centrala Mariannelund.

Några män promenerade i sena kvällen vid hyreshuset då de hörde en mantelrörelse. Ett ljud de kände väl igen från kriget. Foto: Ivonne Svahn

Några män promenerade i sena kvällen vid hyreshuset då de hörde en mantelrörelse. Ett ljud de kände väl igen från kriget. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-05-05 00:00

Händelsen som nu avhandlats vid en rättegång i Eksjö Tingsrätt ägde rum i sommarnatten den 4 juli 2016.

Två män promenerade i centrala Mariannelund invid hyreshusen på Verdanidgatan då de hörde ljudet av en mantelrörelse.

Det var ett ljud de hört förut, från kriget i Syrien. De liksom personer framför dem reagerade instinktivt med att ta skydd och springa.

En av männen gömde sig inne i en port. När han sedan gick ut igen blev han attackerad av en man som slog honom i bakhuvudet, varefter han hotades med ett pistolliknande föremål.

Skrämmas

Efteråt grep polisen en 35-årig man som åtalats för olaga hot. 35-åringen nekar till brott.

Han har medgett att han varit i bråk med några personer den aktuella kvällen. Därför hade med sig en kolsyrepistol för att skrämmas. Den man som han hotade ska dock ha varit okänd för honom.

Eksjö Tingsrätt menar att målsäganden är trovärdig och man ser inte det som förmildrande att det var en kolsyrepistol. Den som blev hotad kunde inte avgöra om vapnet var äkta eller inte.

Det var inte enda tillfället mannen använt kolsyrepistolen för att hota andra personer.

Våren 2017 befann han sig i en källare i Eksjö när han blev påkommen av ett par män med att stå och röka hasch i källarmörkret. En av männen sa till honom att det inte var tillåtet att röka i källaren.

Det besvarades med att 35-åringen tog upp det de trodde var en riktig pistol, vilken han gjorde en mantelrörelse med. Han hotade skjuta dem om de kontaktade polisen.

I samband med händelsen i källaren i Eksjö gjorde polisen en husrannsakan hos mannen. Man fann då cannabis och patroner.

Mannen dömdes till sex månaders fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om