Fann lugnet i Mariannelund

Med ena foten ute i världen och den andra i Mariannelund har Anders Hallengren funnit en balans som han är nöjd med. I Mariannelund njuter han av småortens lugn, vänlighet och arbetsro.

Eksjö/Mariannelund2009-02-06 07:25

58-årige författaren, journalisten, forskaren, professionella översättaren, konsulten, musikproducenten... Anders Hallengren, sitter vid köksbordet och tar en klunk förmiddagskaffe.
Numera är han Mariannelundsbo, iallafall på deltid.
Trots släktens Smålandsanknytning, var det ändå mest tillfälligheter som gjorde att han köpte hus i Mariannelund.
Med ett boende i huvudstaden, som han fortfarande har kvar sökte han något mer.
Han kände ett behov av mer utrymme och en plats där han kunde uppleva lugn och ro. Helt enkelt en plats där tankarna kunde landa.
- Jag letade i en stor del av landet efter ett trevligt hus på en trevlig plats. Här i Mariannelund hittade jag och min fru det, ett charmigt hus från 1907.
- Här finns dessutom bra kommunikationer som jag är beroende av eftersom jag aldrig haft något körkort.
Till det finns en enkel förklaring:
- Jag var verksam i en grupp som arbetade för bilfria innerstäder och det blev därför aldrig av att jag skaffade något körkort, förklarar han.
Trots att han inte kunnat sätta sig i en bil när helst han velat ta sig någonstans, har han klarat sig bra ändå, både här och utomlands. Han har varit bosatt på en rad platser i världen där han ägnat sig åt olika sorters sysslor.

Många titlar
Hans cv är långt och innehållsrikt med många utbildningar, forsknings- och arbetsuppdrag runt om i världen, bland annat i USA, Kina och Sovjet.
Själv verkar han dock inte alls vara något för att räkna eller nämna titlar eller hur många länder han har bott och verkat i.
Detsamma gäller hur många språk han kan.
Han är inte heller angelägen att räkna boktitlar som han har signerat.
- Jag vet inte hur många, svarar han på frågan om hur många böcker han skrivit och verkar helt sanningsenlig.

Innehållet
Antalet böcker eller dylikt som han råkar ha författat verkar för honom ointressant, då han inte jagar antal utan innehåll.
Han ödmjukhet gör att han inte anser att hans jobb varit mer värt än någon annans. "Alla är lika så tillvida att vi alla är annorlunda".
Därför svarar han lite svävande:
- Jag har aldrig haft mycket pengar men jag har haft en otrolig tur.
Ett uppdrag har oftast gett nya uppdrag eller infallsvinklar till något annat intressant, som kittlat honom att forska vidare.
- Jag har bott på många håll och i många länder, där jag forskat och undervisat. Mest har jag bott i USA där jag trivdes väldigt bra.

Politik och pristagare
Han har som utrikesjournalist skrivit om politik och stormaktsspel, vilket bland annat resulterade i boken "Kuba i Afrika", som handlar om konflikten mellan öst och väst.
När Nobelstiftelsen firade 100 år skulle Internetsidor om pristagarna byggas upp. Anders Hallengren blev engagerad i arbetet och gjorde en mängd intervjuer. Han berättar om när han intervjuade Derek Walcott, Västindien, som var 1992 års litteraturpristagare.
- Jag gjorde det vid ett besök i New York men var inte alls så förberedd och utvilad som jag tänkt. Jag hade haft en spelning kvällen innan, ursäktar han.
Men intervjun blev trots allt mycket lyckad - tack vare Walcott, tillägger han.
Hans mest lästa Nobeltext är annars den om Nelson Mandela. Mannen som satt fången i apartheidregimen i 27 år men som ändå förlät sina plågoandar och blev världens mest aktade statsman. 1993 fick han Nobels fredspris.
Alla intervjuerna resulterade i en bok om Nobelpristagarna och deras sökande av identitet i olika kulturer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om