Får fyra miljoner av kommunen

Eksjö kommunfullmäktige sa på torsdagskvällen ja till att avsätta fyra miljoner kronor under fyra år till Barnfilmbyn i Mariannelund. Ett principiellt viktigt beslut när projektet ska ragga pengar.

Kommunens ja till bidragsansökan var den första som behandlades men kanske den viktigaste då den visar att man lokalt tror på satsningen, den största näringslivssatsningen i kommunen på många år.

Kommunens ja till bidragsansökan var den första som behandlades men kanske den viktigaste då den visar att man lokalt tror på satsningen, den största näringslivssatsningen i kommunen på många år.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-02-21 05:05


I flera år har det planerats och med tiden har bågen spänts allt mer.
Barnfilmbyn har på olika håll berättat om de visioner man haft.
Det har bland annat lett till att Allan Larsson, före detta finnansminister, tagit projektet till sitt hjärta och engagerat sig i satsningen.

Känd frontperson
Robert Glader, projektledare för Barnfilmbyn, har ett datum klart för sig. 12 oktober 2012, som han nästan ser som projektets födelsedag. Det var liksom då allt lossnade.
Det var det datum Allan Larsson fick vetskap om idén, en idé han själv blev heltänd på och ville stötta.
Med honom öppnades plötsligt dörrar som inte funnits tidigare och kontakter som man inte hade fått annars knöts.
- Då var det som om alla runt omkring, som stöttat projektet, verkligen förstod att det här var något riktigt bra, säger Robert Glader.

Arbetet igång
Nyligen offentliggjordes utställningsproducenterna till utställningen. Och det var tunga namn såsom Ingmarie Halling, utställningsproducent för ABBA-museet och Bengt Fröderberg, en av de mest anlitade scenograferna i Stockholm.
Än så länge finns ingen byggnad men går planerna i lås ska den stå klar att invigas vid utfarten mot Vimmerby tills nästa sommar.
En rad ansökningar om investerings- och driftsbidrag från olika verksamheter, fonder, myndigheter och organisationer väntar nu därför på att behandlas.
För billigt blir det inte.
Budgeten har ökat hela tiden och i dag ligger kalkylen på 32 miljoner kronor.
18 miljoner kronor av dessa avser byggnader och 14 miljoner kronor projektledning, utställning, inredning, teknisk utrustning, digital mjukvara och kostader att starta verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om