Får ingen hjälp

80-årige Erik Johansson har under 25 års tid sökt hjälp för sina buksmärtor.
- Läkarna säger att de inte vet vad de ska göra och så skickar de mig vidare till någon annan. Och så där håller det på, säger han.

Erik Johansson har kämpat för att få läkarhjälp i 25 år, men "vårdkarusellen" fortsätter. Alla hänvisar honom vidare, då ingen kan ge svar på varför han har ont.

Erik Johansson har kämpat för att få läkarhjälp i 25 år, men "vårdkarusellen" fortsätter. Alla hänvisar honom vidare, då ingen kan ge svar på varför han har ont.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-11-24 07:08


Erik Johansson har tillbringat mycket tid på sjukhus under sitt liv. Uppskattningsvis har han legat på sjukhus 50 gånger under 20 år.
Det var i september 1983 som smärtorna i buken började. Han bodde då i Vimmerby och sökte sig till sjukhuset i Västervik.
Han fick gå på många undersökningar, röntgades och lades in för kontroll och smärtlindring. Men det var först 1990 som läkarna kom fram till vad som var orsaken till hans smärta.
- Läkarna konstaterade att jag hade en förträngning i gallvägen. Det kallas för gallvägdyskinesi, berättar Erik.

Livshotande skador
Universitetssjukhuset i Linköping kopplades in och det beslutades att en så kallad ERCP skulle göras. Det innebär att läkarna sätter in en stent som ska vidga gallgången.
Erik trodde att operationen skulle ske i Linköping, men den blev på sjukhuset i Västervik.
- Det var då som allt gick på tok. Ingreppet höll på längre än beräknat. Jag minns att jag vaknade till då bedövningen slutat att verka och hörde läkarna säga "mer bedövning".
I samband med ingreppet blev Eriks bukspottkörtel inflammerad. En operation fick göras akut då Eriks skador plötsligt blivit livshotande.
- En annan läkare jag pratade med senare sa att detta aldrig skulle ha hänt om läkarna i Västervik läst min journal ordentligt.

Inlagd 2,5 månad
Erik blev liggande på sjukhus i Västervik under två och en halv månad.
Mellan en och två veckor låg han på intensiven med respirator.
Eftersom läkarna fått avbryta ingreppet när bukspottkörteln blev inflammerad, så fick aldrig Erik någon stent.
När han hämtat sig från inflammationen i bukspottkörteln hade han alltså fortfarande kvar smärtorna i buken.
- Jag anser att läkarna i Västervik gjort fel och gjorde en anmälan till Behandlings och Arbetsskadades Riksförbund.
Eriks anmälan gick inte igenom då en inflammerad bukspottkörtel var en vanlig komplikation i samband med den typen av ingrepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om