Färre vaccinerar sig

Rapporter från flera vårdcentraler tyder på ett minskant intresse för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan i år. - Jag är mycket oroad över att färre än vanligt har vaccinerat sig mot influensan, säger länets smittskyddsläkare Peter Iveroth.

Eksjö/Mariannelund2011-11-08 07:22

Peter Iveroth tror att debatten om vaccinet mot svininfluensan fortfarande lever kvar hos många och att det finns en rädsla att drabbas av biverkningar.

Medel saknas
- Vaccinet mot säsongsinfluensan har inga sådana biverkningar, trots att det ger ett bra skydd mot både två vanliga influensavirus och viruset som orsakar svininfluensa. Medlet som misstänks ha orsakat narkolepsi hos barn finns inte i det här vaccinet, förklarar han.
Han tror att de senaste årens milda influensaepidemier också kan vara en bidragande orsak till färre vaccinationer. Influensan ses inte som något större problem.

70 dör
- Barn, ungdomar och övriga som inte ingår i någon riskgrupp, klarar för det mesta influensan utan att bli allvarligt sjuka. Men för den som ingår i någon av riskgrupperna är risken större.
I Jönköpings län dör 50-70 personer i riskgrupperna varje influensasäsong med influensa som den bakomliggande orsaken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om