Fascinerad av snö och is

Under en månad arbetar konstnären Lei Yan i Sverige och i Mariannelund. I nästa vecka visar hon en installation invid Mariannelunds Konsthall i samband med ett kulturevenemang.

Lei Yan gillar snö och is, inte minst i sin konst. I Mariannelund får hon massor av den varan just nu där hon planerar inför en installation vid Mariannelunds Konsthall.

Lei Yan gillar snö och is, inte minst i sin konst. I Mariannelund får hon massor av den varan just nu där hon planerar inför en installation vid Mariannelunds Konsthall.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2011-01-28 07:31


Redan som 14-åring blev Lei Yan soldat i Röda armén då hon ville tjäna sitt land. Gallringen var väldigt hård. Bara de mest moraliska som regimen kunde lita på var aktuella, även om hon idag är kritisk till mycket av det som hände under Mao-tiden.
Under militärtiden gavs hon möjlighet att studera konst.
- Då handlade det mest om konstutbildning för att kunna avbilda soldater eller höga tjänstemän. Samtidskonst handlade det absolut inte om, förklarar Anna Mellergård, Mariannelund, som tolkar från kinesiska.

30 år som militär
I 30 års tids tjänade Lei Yan Röda armén och det har naturligtvis även präglat mycket av hennes konst och hennes sätt att se på samhället.
Som statsanställd har hon fördel att gå i pension tidigt. Hon har därför en liten men stadig inkomst som gör att hon kan ägna sig åt konstskapande.

Till Sverige
Livets vägar gjorde att hon för elva år sedan kom i kontakt med Anna Mellergård på Arts Nordica. Det ledde så småningom till konstutbyte och att hon 2005 besökte Sverige för första gången.
Då medverkade hon i en utställning tillsammans med flera andra konstnärer från Sverige och Kina. Sedan dess har hon återvänt till Sverige flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om