Febril aktivitet vid skidstugan i Eksjö

Är du sugen på en skidtur till helgen kan det vara läge att bege sig till Eksjö. – Nu när kylan kommit har snökanonerna gått för fullt och vi räknar med att ha spåret på 1 600 meter perfekt preparerat från och med lördag morgon, säger Johan Aulin som är en av 20-talet personer som jobbar ideellt för Eksjö SOK.

Det produceras mycket konstsnö vid Skidstugan i Eksjö i dagarna. Förutsättningarna är perfekta nu när kylan kommit att få till fina skidspår för alla träningssugna åkare

Det produceras mycket konstsnö vid Skidstugan i Eksjö i dagarna. Förutsättningarna är perfekta nu när kylan kommit att få till fina skidspår för alla träningssugna åkare

Foto: Privat

Eksjö/Mariannelund2017-01-07 14:00

Det är fjärde säsongen som konstsnöspåret finns i Eksjö. Anläggningen ägs av Eksjö kommun, men driften står Eksjö SOK med ideella krafter för.
– Vi är drygt 20 personer som hjälps åt och det krävs bemanning dygnet runt, berättar Johan Aulin som är en av dem.

Redan i början av november kunde man börja tillverka snö och få till spår. 
– Det var rekordtidigt för vår del. Det var åkbart fram över julhelgen, men sedan blev vädret för milt så veckan över nyår höll inte spåren längre. Nu när kylan kommit tillbaka är vi igång för fullt med snökanonerna igen. Vi har kunnat köra för fullt med sju kanoner på full effekt. Det går åt 1 000 liter vatten i timmen som vi tar från sjön i närheten. Det är en bra lösning då vattnet kommer tillbaka dit sen när snön smälter, säger Johan Aulin.

De senaste dagarna har telefonen gått varm då många åksugna undrat över statusen på spåret.
– Intresset är jättestort både lokalt och i regionen i stort. Nu kan vi lämna beskedet som gläder många att från och med lördag morgon är spåret på 1 600 meter öppet och ska vara i superbra skick. Sedan kan vi bara hoppas på att kylan stannar så att vi bygga färdigt hela sträckningen på tre kilometer, säger Johan Aulin som passar på att påminna om att man tar ut en avgift för den som vill nyttja anläggningen.
– De pengarna behövs för att finansiera elkostnader, utrustning och maskiner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om