Fiber till landsbygden stöter på förhinder

Timglaset på att rinna ut för flera områden som inte har någon fiber. Söder om Mariannelund stängs kopparledningarna ner om cirka sju månader och ingen ersättning finns.

Ola Davidsson, Anders Åkesson, Dan Ljungström och Lennart Bogren tittar på hur en fiberkabel skarvas.

Ola Davidsson, Anders Åkesson, Dan Ljungström och Lennart Bogren tittar på hur en fiberkabel skarvas.

Foto: Foto: Alf Tagesson

Eksjö/Mariannelund2018-04-10 09:35

Vem vill bo här? De spontana orden kommer från en 17-åring bosatt i Vetlanda när hon passerar Hults by och hennes telefon slår i botten när det gäller täckningen. Ett uttryck av en generation som är uppväxt med mobiler och som bor på en ort där bredband och alla dess möjligheter ses som en självklarhet. För bosatta i bygden kan hennes ord däremot nästan kännas som en förolämpning. Men hennes fyra ord ger en klockren förklaring på utvecklingen om inget sker. De flesta är också överens att fiber är ett måste om landsbygden ska överleva. Mobiltäckningen må vara svajig på vägen förbi Hult men här finns numera fiber draget. Ett par kilometer till är det likadant men där tar det stopp och Vetlanda kommun tar vid.

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) anser att man måste få nyttja
samhällsägd fiberstruktur bättre för att kunna snabba på men även
möjliggöra fiber på landsbygden.

–  Samhället har satt upp mål som att alla hushåll ska kunna ansluta sig till bredband med hög kapacitet 2015, säger Anders Åkesson, som anser att det är ett rimligt mål.

–Men det är en stor utmaning att nå dit, säger han.

Förvirrande

Ur den enskildes perspektiv är det förvirrande när flera olika aktörer först konkurrerar om att få teckna avtal om fiberuppkoppling men att man ibland från den tänkta leverantörens sida inte fullföljer åtagandet. Människor, bygder och byar "hamnar i spagat" och riskerar bli helt utan uppkoppling.

Ett sådant läge riskerar nu landsbygden söder om Mariannelund att hamna i. – Jag har varit i kontakt med försäljning på Telia och fått en bra kontakt. Det ser bra ut med underlag men Telia sa att det var svårt att få tag i entreprenörer. Då la vi fram förslag på en entreprenör, säger Alf Tagesson, som arbetar att få fiber till aktuell bygd. Men tiden har gått gick och inget gensvar har kommit tillbaka:

– Sedan skyllde man på att det var sportlov men nu har det gått två månader utan besked om projektering. I mejl som tidningen fått ta del från förra veckan av svarar Telia att "utfall kommer att meddelas..." – Och när man får veta att det tar sex månader att få tillstånd från Trafikverket, då förstår man vad det blir med sådana här projekt, suckar han. "Bra intryck" Alf Tagesson var initiativtagare till mötet i Eksjö som förlades tull Smålands Fiberteknik. På mötet fanns bland annat Eksjö Energi, Vetlanda och Eksjö kommuner representerade. Anders Åkesson säger att han fick med sig många bra intryck från mötet.

– Det är orimligt att statliga aktörer som till exempel Trafikverket tar upp till sex månader på sig för att ge bredbandsbyggare besked angående att få tillstånd att gå längs med länsvägnätet med fiberförläggning. Därtill tar man bra betalt. Den långa ansökningstiden försinkar en redan seg process, anser han.

– I Karlstorp har man på frivillig väg budat samman tillräckligt med underlag för Telia att bygga ett fibernät, i god tid, innan Scanova klipper ner befintligt nät i december. Att nu försinka den utbyggnaden genom att skylla på brist på entreprenörer duger inte. Folket i Karlstorp har även raggat fram en entreprenör, så vad väntar man på, frågar Anders Åkesson.  Samarbete – Vi måste kunna nyttja samhällsägd fiberstruktur bättre, Trafikverket, Svenska Kraftnät med flera för att snabba på utbyggnaden, säger han om det han tar med sig till beslutande korridorer.

– Sedan måste vi fundera på hur nästa omgång med statsbidrag säkerställs att gå till de delar av landet där det aldrig kommer att erbjudas fiber på kommersiella villkor. Det nationella bredbandsmålet är rimligt men nu måste alla aktörer bidra till att det blir uppfyllt, säger han.

För Karlstorp brådskar det och Alf Tagessons krav att bygden får behålla ett fungerande kopparnät till situationen löst sig får inget gehör. Här är Telia tydliga:

– Där säger man att det inte går. Han önskan är att man är lika rättfram vad gäller fibern.

–  Det är bättre att man säger ifrån än förhalar det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om