Vem vill bo här?
samhällsägd fiberstruktur bättre för att kunna snabba på men även
möjliggöra fiber på landsbygden.
– Samhället har satt upp mål som att alla hushåll ska kunna ansluta sig till bredband med hög kapacitet 2015, säger Anders Åkesson, som anser att det är ett rimligt mål.
–Men det är en stor utmaning att nå dit, säger han.
Förvirrande
Ur den enskildes perspektiv är det förvirrande när flera olika aktörer först konkurrerar om att få teckna avtal om fiberuppkoppling men att man ibland från den tänkta leverantörens sida inte fullföljer åtagandet. Människor, bygder och byar "hamnar i spagat" och riskerar bli helt utan uppkoppling.
Ett sådant läge riskerar nu landsbygden söder om Mariannelund att hamna i.
– Sedan skyllde man på att det var sportlov men nu har det gått två månader utan besked om projektering.
– Det är orimligt att statliga aktörer som till exempel Trafikverket tar upp till sex månader på sig för att ge bredbandsbyggare besked angående att få tillstånd att gå längs med länsvägnätet med fiberförläggning. Därtill tar man bra betalt. Den långa ansökningstiden försinkar en redan seg process, anser han.
– I Karlstorp har man på frivillig väg budat samman tillräckligt med underlag för Telia att bygga ett fibernät, i god tid, innan Scanova klipper ner befintligt nät i december. Att nu försinka den utbyggnaden genom att skylla på brist på entreprenörer duger inte. Folket i Karlstorp har även raggat fram en entreprenör, så vad väntar man på, frågar Anders Åkesson.
– Sedan måste vi fundera på hur nästa omgång med statsbidrag säkerställs att gå till de delar av landet där det aldrig kommer att erbjudas fiber på kommersiella villkor. Det nationella bredbandsmålet är rimligt men nu måste alla aktörer bidra till att det blir uppfyllt, säger han.
För Karlstorp brådskar det och Alf Tagessons krav att bygden får behålla ett fungerande kopparnät till situationen löst sig får inget gehör. Här är Telia tydliga:
– Där säger man att det inte går.
– Det är bättre att man säger ifrån än förhalar det, säger han.