Filip studerar utvecklingsarbete i Afrika

20-årige Filip Johansson från Rockan i Ingatorp har sedan juldagarna befunnit sig på praktik och studieresa i Afrika. Här har han bland lärt sig mer om människors livsvillkor och hur man i smått och lite större, arbetar med olika frågor och förändringsarbeten.

Eksjö/Mariannelund2010-03-02 07:25

Filip Johansson tog i våras studenten från det samhällsvetenskapliga programmet i Eksjö. I höstas påbörjade han en ettårig utbildning på Valla Folkhögskola i Linköping där han läser Global Internationell linje om människans fotspår i östafrika - "Ursprung och framtid".
- Jag har alltid haft höga ambitioner och drömmar i mitt liv om att i framtiden arbeta med något som gör skillnad i världen. Om det handlar om ett arbete i Sverige eller utomlands har inte så stor betydelse. Men för att kunna få kunskapen måste jag ut och resa och se världen med mina egna ögon från ett kritiskt perspektiv, säger han.

Läst på
Fokus under studietiden har legat på Tanzania och Kenya och därför valde han att göra sin praktik i de länderna.
- Jag har läst från grunden om dess historia och nutida situation. Jag har lärt mig lite av deras swahilikultur och även lärt mig en del vardagswahili. Under hösten har jag också studerat en del globala frågor.
Utbildningen på Valla omfattar åtta veckors praktik enligt schemat.
- Men jag har valt att förlänga den för att jag vill vara ute så länge som möjligt.

Började med semester
Han ansåg att en veckas semester på Zanzibar innan utbildningens start var en viktig detalj i hela resan.
- Att komma in i en helt ny kultur för att börja studera direkt, gör att du kan förlora studietid, då man måste klara av att anpassa sig. Dessutom tror jag du måste leva som en vanlig turist för att uppleva den stora kontrasten mellan de som har det bra och de som har det sämre, säger han.

Inget vatten
- Vi bodde i Nungwi och Stonetown. Det mest minnesvärda var att Zanzibar stod utan ström och har nu gjort det i flera månader. Därmed kunde man inte få vatten från duschen eller kranen. Vanligt dricksvatten råder det dock ingen brist på, inte än, berättar han.
- Men nu har det även blivit brist på bensin på grund av att priset börjat gå upp. Därför kan de inte använda sina generatorer. Så även här i Afrika har finanskrisen ställt till det. Bensinen är mycket dyr. Den kostar nu cirka nio kronor och då är jag i ett av världens fattigaste länder, påpekar han.
I Tanzania har Valla Folkhögskola en systerskola där kursen började.
- Det är ytterst viktigt att få känna sig hemma med folk som är vana vid studenter. Valla och Bigwa har haft ett sammarbete i över 30 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om