Film i en huvudroll på sportlovet

Filmbyn Småland i Mariannelund har tillsammans med Kulturskolan i Eksjö nu i veckan ordnat med filmverkstad som sportlovsaktivitet för ungdomarna. Man har fått lära sig om manus samt filma och redigera, men även filmklippning, ljud och ljus. Deltagarna har själva fått medverka i de berättelser som filmats.

Barnen Jolin, Saga och Zoe hade väldigt roligt under sitt filmskapande.

Barnen Jolin, Saga och Zoe hade väldigt roligt under sitt filmskapande.

Foto: Bertil Andersson

Eksjö/Mariannelund2018-02-17 13:30

Nelu Markovican från Kulturskola i Eksjö är den som lär ut grunderna.

Verksamhetsledare Anna Mellergård vid Filmbyn Småland berättar att sportlovsaktiviteten är ett led i den vision man haft om att få liv och verksamhet i byggnaden året om.

- Vi vill få till ett mer permanent samarbete med Kulturskolan med inriktning på de som går årskurs 3-5 i skolan.

Man har skapat ett eget motto som man kallar, "För, med och av barn och unga". Man har flera idéer för framtiden som bland annat att kan vara att ordna ett filmkollo och då förlagt till den närliggande lägergården Vallersvik.

På Filmbyn Småland är man otroligt stolt över den färdiga anläggningen, och dess placering tio kilometer från Katthult och lika långt från Bullerbyn.

Filmbyn har nu lagt en säsong bakom sig, en som slog alla beräkningar och förväntningar. Efter invigningen den 16 juni hade man hoppats på 7 500 besökare, men det visade sig bli 10 500 när man summerade.

Nu gäller det att hitta aktiviteter som kan locka besökare året om, vilket är en stor utmaning. Tanken är att det på sikt ska bli den främsta mötesplatsen för svensk barnfilm. En annan målsättning är knyta andra aktiviteter som konferenser, möten, seminarier och pedagogisk verksamhet till byggnaden. Filmbyn Småland har som främsta utgångspunkt att skildra Astrid Lindgrens roll som manusförfattare, och vara ett komplement till Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs.

På Filmbyn får man uppleva inspelningsmiljöerna från exempelvis Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump och Saltkråkan, samt klassiska studiobyggen och originalkostymerna ifrån filmerna. Det finns även möjlighet att göra sina egna filmer och mycket mer. Det har gått så många år sedan flera av filmerna gjordes att även personer i mogen ålder har nöje av ett besök och kanske få barnasinnet tillbaka. Därutöver så har Filmbyns tillhörande café fått ett mycket gott rykte och många besökare kommit enbart för dess skull.

Vad får det lov att vara? Verksamhetsutvecklare vid Filmbyn Småland, Anna Mellergård har tagit plats i miljön av lanthandeln på Saltkråkan.
Vad får det lov att vara? Verksamhetsutvecklare vid Filmbyn Småland, Anna Mellergård har tagit plats i miljön av lanthandeln på Saltkråkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om