Film om Kråkshults socken förr i tiden

I fredags kväll kom det mycket folk på filmvisningen i Allégården, en kväll som arrangerades av Kråkshults Hembygdsföreningen.

Anders Stigbäck visade filmen med en stor snurrande filmprojektorn.

Anders Stigbäck visade filmen med en stor snurrande filmprojektorn.

Foto: Roelof Stroetinga

Eksjö/Mariannelund2016-07-18 14:00

Filmen består av två delar och den andra visades först och kommande fredags kväll blir det del 1. Ett önskemål från många hemvändare som kom till Kråkshult för att besöka Kråkshultsdagen, kommande söndag. Dem flesta har sett del två redan många gånger och de vill nu gärna se del ett istället.

Filmerna gjordes av Mariannelundsfotografen Stig Samuelsson. Han var en känd profil i Mariannelund. Första delen spelades in 1955 och andra 1960.

Filmerna visades nu av Anders Stigbäck. Film som är på gamla rullar visas på en gammal stor filmprojektor som snurrar och snurrar. Filmen handlar mycket om lantbruk runt om i Kråkshults socken. Mycket skötsel, grisslakt, lite kyrkligt som konfirmation i Kråkshult, vårbruk och skörden.

– Kulturhistoria från Kråkshult med omnejd. Brukningssättet som har försvunnit för alltid, säger Anders Stigbäck.

”Sommaren över Kråkshult” så heter filmen och börjar med gården på Ålarp, med såmaskinen bakom hästen sår bonden havre. Konfirmationen 1960 i Kråkshult visas och slåtter med folk som sätter höhässjor.

Renoveringen av missionshuset, som byggdes 1863, visas. Byggnationen av idrottsplatsen och sen skörden av havre med en självbindare. Många i salen kände igen sig eller någon annan de känner. Hela familjer plockade potatis och sen blev det höst, en säsong då naturen ger vacker höstfärgning i Kråkshult.

Det blev en kväll med mycket nostalgi, vackra bilder av en tid som inte länge finns. I pausen serverades kaffe med hembakade bullar och kakor.

Allégården var smockfullt med besökare.
Allégården var smockfullt med besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om