Filmbyn gläds åt scenografens guldbagge

I Mariannelund bygger Filmbyn Småland ett nytt besöksmål till sommaren där filmmiljöer ska byggas upp. Dess scenograf Bengt Fröderberg fick vid måndagens filmgala mottaga en guldbagge för sitt arbete med scenografin i filmen "Flykten till framtiden".

Bengt Fröderberg och Liv Ask fick på måndagen ta emot en guldbagge för Bästa scenografi. Bengt Fröderberg är aktuell med scenografin i det nya besöksmålet Filmbyn Småland i Mariannelund. Foto:TT

Bengt Fröderberg och Liv Ask fick på måndagen ta emot en guldbagge för Bästa scenografi. Bengt Fröderberg är aktuell med scenografin i det nya besöksmålet Filmbyn Småland i Mariannelund. Foto:TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-01-25 08:50

Glädjen var stor bland de engagerade i Filmbyn Småland efter årets Guldbaggegala då Bengt Fröderberg fick mottaga en Guldbagge för Bästa scenografi för arbetet med filmen Flykten till framtiden. Han fick priset tillsammans med sin assistent Liv Ask.

I filmen pendlar man mellan 1970-tal och nutid.

- Det var kul att få återskapa den tiden, säger Bengt Fröderberg.

Bengt Fröderberg har arbetat som scenograf sedan 1987 med filmer som bland andra Strul (1987), Jungfruresan (1988), Svenska hjältar (1997), Oscarsnominerade Under solen (1988) och Så och på jorden (2015).

Han har gjort scenografi till krogshower och musikaler. Han är för närvarande involverad i scenografin till publiksuccén "Mamma Mia The Party" som just nu går på Gröna Lund.

Dessutom är han den som står för scenografin när filmmiljöer byggs upp i Filmernas hus i Mariannelund inom en snar framtid.

Extra skjuts

- Det är ju perfekt och fantastiskt roligt, säger Robert Glader, projektledare för Filmbyn Småland.

Det är Bengt Fröderberg som fått priset men det är ett bevis att vi fått ihop ett bra team. Det känns ganska tryggt att vi engagerat en av Sveriges bästa filmscenografer, påpekar han.

Att projektet i Mariannelund har en färsk guldbaggevinnare som scenograf är naturligtvis en riktig höjdare när man ska dra igång marknadsföringen på allvar för turistmålet senare i vår.

Robert Glader håller med att det verkligen inte är till någon nackdel.

- Det blir lite som en kvalitetsstämpel, kommenterar han.

Bygget går framåt

Filmbyn Småland håller just nu på att byggas i utkanten av Mariannelund mot Vimmerby. Satsningen går på bortåt 35 miljoner kronor där en rad olika instanser varit med och bidragit ekonomiskt till att satsningen ska bli möjlig.

Bygget inleddes sent i höstas och går enligt tidsplanen.

- Man har nu gjutit golvet i café, kassa och reception och satt upp golv och väggar på övervåningen där den interaktiva avdelningen ska vara, beskriver Robert Glader.

I moduler

I början eller mitten av februari gjuts bottenplattan på utställningslokalerna och i början av mars inleds arbetet med att göra utställningarna. Eftersom det byggs i moduler kommer en hel del av arbetet med att bygga upp filmscenerna göras på annan ort, i det här fallet i Stockholm.

- Det är givetvis också en åtgärd som sparar väldigt mycket tid och även resor eftersom anläggningen i Mariannelund ännu inte är klar att flytta in i.

När så blir möjligt framåt våren är mycket av arbetet redan klart.

- Sedan går vi in med rekvisita och detaljer, säger Bengt Fröderberg, som kommer arbeta en del på plats i Mariannelund framöver.

Som det såg ut

Miljöerna ska likna hur det såg ut när de klassiska filmerna spelades in. En nostalgitripp kan tänkas med dåtidens lampor, material och originalkostymer.

- Svenska Filminstitutet har ett stort lager där vi får långa gammal filmutrustning över lång tid. Andra saker har vi hittat på Blocket. Där hittade vi bland annat en kopia på just en sådan kassaapparat vi sökte, beskriver han.

- Jag har tycket det varit kul. Sedan har det varit lite speciellt att bygga upp miljöer som andra scenografer gjort. Den som är mest filmisk är Ronja Rövardotters borg. Den är lite mustig, beskriver han.

Han gillar också Snickarboa med alla dess trägubbar.

- Man får en stämning där Emil suttit inlåst, säger han.

Lite av favorit verkar dock ändå Pippi vara.

- Pippi är någonstans stjärnan och den miljön är kul att bygga upp, säger han.

Filmtrick kommer att visas bland annat från Ronjas borg som var delad. Här kommer man kunna titta genom ett kameraöga.

Interaktivt

Bengt Fröderberg har jobbat en hel del med Ing-Marie Halling, curator på Abba-muséet och samarbetet fortsätter i Mariannelund.

Det interaktiva från ABBA-muséet sprids där man får göra saker själv. I Filmernas hus kommer barnen bland annat kunna spela in sin egen filmsekvens eller lägga på sin egen sång. Sin egen filmsnutt eller "musikvideo" ska man dessutom kunna njuta av länge efteråt, då man ska ges möjlighet att få ta med sig den hem.

Invigning och öppning av anläggningen är beräknad till strax före midsommar. Något officiellt datum vill Robert Glader ännu ej gå ut med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om