FILMTAJM: En svartvit pärla från förr

På söndag visas utställningsfilmen Sommar i Mariannelund från 1954 när hembygdsföreningen i Hässleby och Mariannelund firar hembygdsrörelsens 100-års jubileum.

Ett vykort framtaget från ett fotografi från Mariannelund sommaren 1954.

Ett vykort framtaget från ett fotografi från Mariannelund sommaren 1954.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-12 09:30

Evenemanget i hembygdsgården inleds med en ekumenisk gudstjänst på förmiddagen. Efteråt lockar hembygdsföreningen med kaffe och våfflor.

Under dagen kommer Mariannelundsfilmen från 1954 att visas, en tid som var Mariannelunds riktiga storhetstid.

På 1950-talet sprudlade Mariannelund av aktivitet och framtidstro och samhället var på sin absoluta topp. Då bodde 3 200 personer i Hässleby och Kråkshults socknar.

Det var en tid långt före stormarknadscentrum i större städer och internethandel ett par klick bort.

För de samhällsbor som ej upplevt det är det svårt att tänka sig att bara Mariannelund hade åtta matvarubutiker, fem bensinmackar, tre charkuterier, tre kaféer, tre skräddare... bara för att nämna något. HSB höll på att byggas, Folkets hus och Folkets park var flitigt nyttjade. Som en del i ortens framgångar arrangerades den stora Mariannelundsutställningen mellan den 24 juni och 4 juli 1954. Det blev ännu ett sätt av profilera sig och visa upp samhällets framgångar och idoga befolkning. Från evenemanget finns en film bevarad som nu ges möjlighet att se vid hembygdsföreningens samling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om