Finndomo i allvarlig kris

Småhustillverkaren Finndomo med produktionsanläggningar i Hjältevad och Hässleholm har hamnat i kris sedan det finländska moderbolaget beslutat att inte hjälpa till med utlovad finansiering. Företaget har nu tvingats att begära en företagsrekonstruktion.

Eksjö/Mariannelund2011-02-25 07:15

Det är bara några veckor sedan som Finndomo AB hade stor fest för sina anställda och pressvisning i bland annat Hjältevad om sina nya satsningar på nytt varumärke, nytt husprogram, nytt hus- konstruktionssystem med mera.
Då öste vd Staffan Lindquists idel beröm över moderbolaget.
- Vi genomför en total omprofilering av företaget och vi har investerat oss ur den kris som hela marknaden har upplevt. Tack vare att våra ägare stöttat oss ekonomiskt hela vägen har vi kunnat utnyttja tiden effektivt till att modernisera utvecklings,- produktions- och marknadsresurser, sa vd Staffan Lindquist.
- Det är många, många miljoner som vi investerat i marknaden, sa han då.

Kris
Men nyligen fick den svenska ledningen en kalldusch då det finska ägarbolaget krasst meddelade att man inte avser att hjälpa sitt svenska dotterbolag med den utlovade likviditetsförstärkningen.
Då hela koncernfinansieringen ligger i Finland blev det en fullständig överraskning för den svenska ledningen.
- Det kan man nog säga. Det kom som en blixt från klar himmel och det var ett budskap vi överhuvudtaget inte tänkt oss, säger Staffan Lindquist.
- Vi har planerat att moderbolaget skulle fullfölja sina löften, för att vi slutgiltigt skulle ta oss ur den situation som hela marknaden drabbades av i samband med finanskrisen och för att klara de beslutade och genomförda investeringarna. Investeringsprogrammet har vi gjort för att öka vår konkurrenskraft.
- Den satsningen försöker vi fullfölja men det finansiella stöd som var utlovat drog man tillbaka för 14 dagars sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om