Fladdermöss sabbar för Vattenfall

Vattenfall tvingas ta bort en stor del av sitt planerade vindkraftområde norr om Bruzaholm och antalet vindkraftverk minskar. Orsaken? En rödlistad fladdermus.

Eksjö/Mariannelund2015-10-29 13:02


Vindkraftparken i Bruzaholm skulle bli en av de största på land hittills men nu har de som kämpar mot vindkraften kanske fått oväntad hjälp av en liten nattvaken gynnare, nämligen en fladdermus.

Barbastellen som det handlar om har sitt kärnområde i norra Småland och södra Östergötland där den lever i skogslandskap i och nära gammal bebyggelse. Oftast finns de på hög höjd över havet som området kring Bruzaholm.

I dag är fladdermusarten så hotad att den rödlistats och Naturvårdsverket har tagit fram ett åtgärdsprogram för 2015-2019 kring artens bevarande.

I det föreslagna vindkraftområdet lever just den här arten.

Förekomsten av den hotade arten medför att statligt ägda Vattenfall måste avgränsa och kraftigt minska ner sitt planerade vindkraftsområde.


Enligt en karta som uppdaterades på onsdagen backar Vattenfall på det stora område från Hult till Hjältevad som man tidigare valt ut. Men man anser fortfarande att området är ypperligt för vindkraft och väljer att gå vidare i arbetet med det område som ligger väster om vägen som går Dödringshult, förbi Västra Ekås och Säldefall.

- Vi har valt att inte gå vidare med de områden som ligger öster om den vägen, meddelar Vattenfall.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om