Fler anmäler brott

Fler i länet anmäler brott. En stor del av ökningen beror på flera anmälda brott om våld mot kvinnor. Men i Eksjö kommun ökar istället alkohol- och narkotikabrotten.

Eksjö/Mariannelund2007-07-18 07:30

Fler brott anmäldes i länet i år under första halvåret jämfört med hur det såg ut förra året vid samma tid. Framför allt är det våldtäkter och skadegörelse som har ökat medan bostadsinbrotten och bilstölderna fortsätter att minska. Detta visar statistiken som Brottsförebyggande Rådet har tagit fram.
- Det kan finnas flera skäl till att fler brott anmäls. Bland annat kan det bero på att vi rör oss mer ute i nöjesmiljön än tidigare och då upptäcks flera brott, säger Ulla Andersson Jarl på Polismyndigheten i Jönköping.
Polisen i länet fick under första halvåret cirka 18 000 brottsanmälningar, vilket är 21 procent fler än förra året. I jämförelse med hela landet är ökningen dubbelt så stor.
- Vi har snabba svarstider. Om någon ringer Polisen så får de svar inom 15 sekunder, säger Ulla Andersson Jarl och tillägger att det numera även går att anmäla många brott över internet.
Sex procent av alla anmälningar görs över nätet. Tidigare gick det bara anmäla enklare brott genom detta sättet men nu går det även att anmäla grövre brott, som till exempel misshandel.
Överraskande är det mest personer i åldersgruppen 55-65 år som anmäler brott via internet, följda av åldersgruppen 16-24 år.
Det mest anmärkningsvärda om man tittar på brottsstatistiken över länet är att anmälningarna om våldtäkter och grova våldtäkter har mer än fördubblats. 79 av dessa är det barn under 15 år som är offren. I Eksjö kommun har det anmälts exakt lika många sexualbrott 2005 som 2006, däremot har misshandelsanmälningarna ökat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om