Fler hemspråk i Mariannelundsskolor

Eksjö kommun visar det sig är en mycket internationell kommun. Elever med hela åtta olika modersmål kan få hemspråksundervisning på kommunens skolor i höst.

Eksjö/Mariannelund2009-06-04 06:23

Jó reggelt kivánok, tanárúr. Guten Morgen. Dobroe utro prepodavatel?. Mirëmëngjesi. Dobro jutro. Sabah elkhair. Sa was dee torn chao.
Så kan det till exempel låta i höst när eleverna med ungerska, tyska, ryska, albanska, bosniska, serbiska, arabiska och thailändska som modersmål hälsar god morgon när de kommer till skolan för undervisning på sina hemspråk.

Till hösten
Idag får elever med tyska, albanska, bosniska, serbiska och arabiska hemspråksundervisning i de kommunala skolorna. Till hösten är ytterligare tre språk på gång: ryska, ungerska och thailändska.

Minst fem
För att hemspråksundervisning ska ske måste det finnas minst fem elever för varje språk.
Undervisningen är visserligen bara en timme i veckan men enligt ansvarig rektor, Lilian Sjödahl Pettersson, är den timmen mycket viktig.
Även om barnen pratar sina språk hemma behövs undervisning i till exempel samhällsvetenskapens ordförråd för att barnen ska lära sig sitt modersmål fullt ut.
- Det blir inte samma konversation som i hemmen, säger Lilian Sjödahl Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om