Fler turistbäddar till sommaren

Fler turistbäddar kan bli verklighet i Mariannelund med omnejd till sommaren. – Det var flera konkreta idéer som kom fram under mötet så det känns väldigt positivt, säger Lars Persson, destinationsutvecklare på Eksjö kommun.

Spillhammars Camping tar emot gäster som vanligt i sommar. Men det behövs fler turistbäddar i trakten.

Spillhammars Camping tar emot gäster som vanligt i sommar. Men det behövs fler turistbäddar i trakten.

Foto: Eva Harrysson

Eksjö/Mariannelund2016-04-19 08:06

Tanken med mötet var framför allt att informera om vilka regler som gäller när man vill hyra ut ett provat boende. Och bland deltagarna på mötet fanns det alltså flera som alltså har konkreta planer.

– Det känns väldigt positivt, säger Lars Persson, som själv var med och informerade. Mötet var välbesökt och det fanns en positiv anda, det bådar gott.

Enligt Lars Persson är chanserna goda att ett eller flera nya boenden öppnar upp till sommaren. Och det behövs verkligen med tanke på att cirka 240 bäddar i området är upptagna av asylsökande. Någon krissituation för turismen är det dock inte frågan om, enligt Persson.

– Nej, jag tycker inte det. Man vill lätt göra det till det. Visst, 240 bäddar är betydelsefullt, men samtidigt tror jag att en sådan här situation aktiverar bygden. Fler och fler vanligt folk inser plötsligt att man har ett hus som står tomt, som man faktiskt kan hyra ut.

Inte heller på Turistbyrån i Eksjö ser man det som en omöjlig uppgift att hitta turistbäddar inför sommaren. Däremot kan det bli så att man behöver bredda sökfältet något.

– Vi får helt enkelt titta längre utanför kommunens gränser, säger Carmita Johansson på turistbyrån. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby bygger ju ut till exempel. Och vi får kolla mer med privata aktörer.

Carmita Johansson vill också poängtera att man precis som förut kan vända sig till turistbyrån för att få hjälp med att hyra ut boende.

– Det har framkommit uppgifter om att man inte längre får någon hjälp av oss på den punkten, men det stämmer inte alls. Man kan dels ansluta sig till vårt bokningssystem, då kan man boka direkt via oss. Man man inte möjlighet till det kan vi istället hjälpa till att förmedla boenden till kunden, precis som tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om