Flera brandmän saknas

Härom kvällen blev det mycket tydligt i Mariannelund vilken stor betydelse en räddningstjänst på nära håll har. Samtidigt brottas räddningstjänsten med hur man ska lyckas bemanna deltidsbrandkåren framöver. I dag finns inte ens några sökande till tjänsterna. Man börjar nu närma sig ett läge då man riskerar att inte få rökdyka längre.

Räddningstjänstens snabba insats vid hyreshusbranden i torsdags kväll hade stor betydelse. Foto: Roelof Stroetinga

Räddningstjänstens snabba insats vid hyreshusbranden i torsdags kväll hade stor betydelse. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-12-07 09:35

I torsdags kväll glömdes en kastrull med mat kvar på spisen av en boende i en lägenhet på Hagagatan i Mariannelund.

Lägenhetsinnehavaren hade lämnat bostaden. Närboende larmade efter att brandvarnare löst ut.
Det var då kraftig rökutveckling och brand i lägenheten. En fönsterruta ska ha gått sönder på grund av hettan från branden.

Brandkåren var väldigt snabbt på plats och kunde gå in i lägenheten med släckare och rökdykare och släcka branden i hyreshuset.

Totalförstörd

– Lägenheten var redan övertänd när brandkåren kom. Tack vare vår lokala brandstation och därmed snabba utryckning kunde en katastrof förhindras, säger fastighetsägaren Markus Kyllenbeck.

– Nu blev lägenheten totalförstörd men inget i övrigt i fastigheten blev skadat. Man blir tacksam när brandkåren även tar hand om rökgasevakuering i övriga huset och suger upp vatten för att undvika skador efter släckning, säger han.

Boende fick under arbetets gång tillgång till Aktivt centrum som öppnade sina lokaler.

Branden i Mariannelund visar med all tydlighet styrkan att ha en räddningstjänst med dess utrustning och kunskap nära.

En spridning kunde ha fått förödande konsekvenser.

Mycket snabbt

Brandstationen ligger i det här aktuella fallet bara ”över vägen”. Dessutom hade man i torsdags extra tur i oturen eftersom styrkeledarna var samlade till ett möte i Mariannelund just då.

Därför var man på plats vid branden bara ett par minuter efter att man fått larmet.

– Jag vet att brandkåren söker fler deltidsbrandmän. När man upplevt hur nära en större skada vi var så blir man oerhört mån och tacksam mot dessa deltidsbrandmän, berömmer Markus Kyllenbeck.

Situationen i Mariannelund är dock på väg mot en kritisk nivå då det råder brist på deltidsbrandmän.

Personal söks men det finns i dagsläget inte ens några sökande till platserna.

Kritiskt läge

I dag finns en styrkeledare och fyra brandmän i ständig beredskap i Mariannelund med uppbackning av Eksjö och Hjältevads räddningstjänst.

Den som har vipbilen har 90 sekunder på sig innan man måste vara iväg.

Genom ett ständigt pusslande och att folk ställt upp mer än vad som är meningen, har bemanningen hittills löst sig. Men det är för närvarande långt ifrån en önskvärd situation som uppstått.

– Vi är tolv i personalstyrkan idag men vill vara minst 15. Men vi får inte in några ansökningar och det är en ganska taskig situation, beskriver brandmästare Erik Lewenhaupt.

Hjältevad och Mariannelund samarbetar och täcker upp för varandra då det krävs 1 styrkeledare och fyra brandmän för att överhuvudtaget få göra rökdykning.

– I dag är vi därför nära ett läge där vi inte kan rökdyka i Mariannelund. Det är inget vi önskar ska ske, säger han.

Senaste året

Deltidsbrandkåren har drabbats av att den ena efter den andra slutat utan att några nya tillkommit. I Mariannelund blev den negativa utvecklingen tydlig för något år sedan och hittills har man inte kunnat stävja den.

Att Söderhamn Eriksson beslutat att avveckla hela industrin i Mariannelund har haft sin betydelse. Det har fått till följd att folk successivt sökt sig till andra jobb och då många gånger på andra orter.

Och som alla vet inträffar inte alla olyckor och bränder under ”ordinarie arbetstid”. Snarare är det tvärtom visar statistiken.

Många av de som jobbar i Mariannelund är inte heller bosatta på orten. Och även om man bosatt i närheten kan man falla bort, då det blir för lång inställelsetid.

För många kan det dessutom kännas uppbundet att ha jour var tredje vecka när familjen eller dylikt kanske kräver annat.

– Förut var det en en extrainkomst men nu går industrierna bra så då kanske man jobbar över i stället, säger platschef Magnus Andersson.

– Det är mer uppbundet här än i Eksjö. Här kanske man måste åka iväg för att handla och det går inte göra impulsgrejer som i Eksjö, förklarar han.

Nytta på företag

En av höstens näringslivsluncher i Mariannelund kom att äga rum den här veckan och av en tillfällighet var just bristen på brandmän en fråga som planerats att lyftas fram.

Ett ämne som knappast kunde vara mer passande efter det som hänt.

Tyvärr var det väldigt få på just den här träffen men brandmästare Erik Lewenhaupt, försökte ändå förmedla hur viktigt det var att man hittade fler brandmän till orten och vilken nytta företagen kan ha av det.

Med kunskaperna man får i sin utbildning med bland annat första hjälpen, kan man rädda livet på sina kollegor om olyckan eller sjukdom skulle vara framme.

Företag lyfte i sin tur fram att man gärna önskade mer information vad gäller utbildningstider och så vidare, så det inte ställer till det vid olika uppdrag och ger kännbara inkomstbortfall.

– Hade vi haft full bemanning i räddningstjänsten hade vi inte hamnat i det här, att två personer faller ifrån i ett mindre företag, förklarade en företagare.

Sökandet efter brandmän går fortsatt vidare.

– Det är en helt ny verklighet vi hamnat i men jag hoppas verkligen det ska lösa sig, säger Erik Lewenhaupt.
Bland kraven för att bli deltidsbrandman finns förutom inställelsetiden vid jour, god fysik och regelbunden träning då man har ganska hårda fysiska tester. Inga ålderregler finns och den som fyllt 18 år kan anmäla sitt intresse. Uppåt kan nämnas att Eksjö har en styrkeledare som fyllt 70 år.

En förståelse av svenska språket krävs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om