Flera brandmÀn saknas

HÀrom kvÀllen blev det mycket tydligt i Mariannelund vilken stor betydelse en rÀddningstjÀnst pÄ nÀra hÄll har. Samtidigt brottas rÀddningstjÀnsten med hur man ska lyckas bemanna deltidsbrandkÄren framöver. I dag finns inte ens nÄgra sökande till tjÀnsterna. Man börjar nu nÀrma sig ett lÀge dÄ man riskerar att inte fÄ rökdyka lÀngre.

RÀddningstjÀnstens snabba insats vid hyreshusbranden i torsdags kvÀll hade stor betydelse. Foto: Roelof Stroetinga

RÀddningstjÀnstens snabba insats vid hyreshusbranden i torsdags kvÀll hade stor betydelse. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-12-07 09:35

I torsdags kvÀll glömdes en kastrull med mat kvar pÄ spisen av en boende i en lÀgenhet pÄ Hagagatan i Mariannelund.

LÀgenhetsinnehavaren hade lÀmnat bostaden. NÀrboende larmade efter att brandvarnare löst ut.
Det var dÄ kraftig rökutveckling och brand i lÀgenheten. En fönsterruta ska ha gÄtt sönder pÄ grund av hettan frÄn branden.

BrandkÄren var vÀldigt snabbt pÄ plats och kunde gÄ in i lÀgenheten med slÀckare och rökdykare och slÀcka branden i hyreshuset.

Totalförstörd

– LĂ€genheten var redan övertĂ€nd nĂ€r brandkĂ„ren kom. Tack vare vĂ„r lokala brandstation och dĂ€rmed snabba utryckning kunde en katastrof förhindras, sĂ€ger fastighetsĂ€garen Markus Kyllenbeck.

– Nu blev lĂ€genheten totalförstörd men inget i övrigt i fastigheten blev skadat. Man blir tacksam nĂ€r brandkĂ„ren Ă€ven tar hand om rökgasevakuering i övriga huset och suger upp vatten för att undvika skador efter slĂ€ckning, sĂ€ger han.

Boende fick under arbetets gÄng tillgÄng till Aktivt centrum som öppnade sina lokaler.

Branden i Mariannelund visar med all tydlighet styrkan att ha en rÀddningstjÀnst med dess utrustning och kunskap nÀra.

En spridning kunde ha fÄtt förödande konsekvenser.

Mycket snabbt

Brandstationen ligger i det hĂ€r aktuella fallet bara â€Ă¶ver vĂ€gen”. Dessutom hade man i torsdags extra tur i oturen eftersom styrkeledarna var samlade till ett möte i Mariannelund just dĂ„.

DÀrför var man pÄ plats vid branden bara ett par minuter efter att man fÄtt larmet.

– Jag vet att brandkĂ„ren söker fler deltidsbrandmĂ€n. NĂ€r man upplevt hur nĂ€ra en större skada vi var sĂ„ blir man oerhört mĂ„n och tacksam mot dessa deltidsbrandmĂ€n, berömmer Markus Kyllenbeck.

Situationen i Mariannelund Àr dock pÄ vÀg mot en kritisk nivÄ dÄ det rÄder brist pÄ deltidsbrandmÀn.

Personal söks men det finns i dagslÀget inte ens nÄgra sökande till platserna.

Kritiskt lÀge

I dag finns en styrkeledare och fyra brandmÀn i stÀndig beredskap i Mariannelund med uppbackning av Eksjö och HjÀltevads rÀddningstjÀnst.

Den som har vipbilen har 90 sekunder pÄ sig innan man mÄste vara ivÀg.

Genom ett stÀndigt pusslande och att folk stÀllt upp mer Àn vad som Àr meningen, har bemanningen hittills löst sig. Men det Àr för nÀrvarande lÄngt ifrÄn en önskvÀrd situation som uppstÄtt.

– Vi Ă€r tolv i personalstyrkan idag men vill vara minst 15. Men vi fĂ„r inte in nĂ„gra ansökningar och det Ă€r en ganska taskig situation, beskriver brandmĂ€stare Erik Lewenhaupt.

HjÀltevad och Mariannelund samarbetar och tÀcker upp för varandra dÄ det krÀvs 1 styrkeledare och fyra brandmÀn för att överhuvudtaget fÄ göra rökdykning.

– I dag Ă€r vi dĂ€rför nĂ€ra ett lĂ€ge dĂ€r vi inte kan rökdyka i Mariannelund. Det Ă€r inget vi önskar ska ske, sĂ€ger han.

Senaste Ă„ret

DeltidsbrandkÄren har drabbats av att den ena efter den andra slutat utan att nÄgra nya tillkommit. I Mariannelund blev den negativa utvecklingen tydlig för nÄgot Är sedan och hittills har man inte kunnat stÀvja den.

Att Söderhamn Eriksson beslutat att avveckla hela industrin i Mariannelund har haft sin betydelse. Det har fÄtt till följd att folk successivt sökt sig till andra jobb och dÄ mÄnga gÄnger pÄ andra orter.

Och som alla vet intrĂ€ffar inte alla olyckor och brĂ€nder under ”ordinarie arbetstid”. Snarare Ă€r det tvĂ€rtom visar statistiken.

MÄnga av de som jobbar i Mariannelund Àr inte heller bosatta pÄ orten. Och Àven om man bosatt i nÀrheten kan man falla bort, dÄ det blir för lÄng instÀllelsetid.

För mÄnga kan det dessutom kÀnnas uppbundet att ha jour var tredje vecka nÀr familjen eller dylikt kanske krÀver annat.

– Förut var det en en extrainkomst men nu gĂ„r industrierna bra sĂ„ dĂ„ kanske man jobbar över i stĂ€llet, sĂ€ger platschef Magnus Andersson.

– Det Ă€r mer uppbundet hĂ€r Ă€n i Eksjö. HĂ€r kanske man mĂ„ste Ă„ka ivĂ€g för att handla och det gĂ„r inte göra impulsgrejer som i Eksjö, förklarar han.

Nytta pÄ företag

En av höstens nÀringslivsluncher i Mariannelund kom att Àga rum den hÀr veckan och av en tillfÀllighet var just bristen pÄ brandmÀn en frÄga som planerats att lyftas fram.

Ett Àmne som knappast kunde vara mer passande efter det som hÀnt.

TyvÀrr var det vÀldigt fÄ pÄ just den hÀr trÀffen men brandmÀstare Erik Lewenhaupt, försökte ÀndÄ förmedla hur viktigt det var att man hittade fler brandmÀn till orten och vilken nytta företagen kan ha av det.

Med kunskaperna man fÄr i sin utbildning med bland annat första hjÀlpen, kan man rÀdda livet pÄ sina kollegor om olyckan eller sjukdom skulle vara framme.

Företag lyfte i sin tur fram att man gÀrna önskade mer information vad gÀller utbildningstider och sÄ vidare, sÄ det inte stÀller till det vid olika uppdrag och ger kÀnnbara inkomstbortfall.

– Hade vi haft full bemanning i rĂ€ddningstjĂ€nsten hade vi inte hamnat i det hĂ€r, att tvĂ„ personer faller ifrĂ„n i ett mindre företag, förklarade en företagare.

Sökandet efter brandmÀn gÄr fortsatt vidare.

– Det Ă€r en helt ny verklighet vi hamnat i men jag hoppas verkligen det ska lösa sig, sĂ€ger Erik Lewenhaupt.
Bland kraven för att bli deltidsbrandman finns förutom instÀllelsetiden vid jour, god fysik och regelbunden trÀning dÄ man har ganska hÄrda fysiska tester. Inga Älderregler finns och den som fyllt 18 Är kan anmÀla sitt intresse. UppÄt kan nÀmnas att Eksjö har en styrkeledare som fyllt 70 Är.

En förstÄelse av svenska sprÄket krÀvs.

BrandmÀstare Erik Lewenhaupt informerar företag om bristen pÄ deltidsbrandmÀn i Mariannelund vid en nÀringslivslunch. I dag Àr man nere pÄ en kritisk nivÄ. Foto: Ivonne Svahn
BrandmÀstare Erik Lewenhaupt informerar företag om bristen pÄ deltidsbrandmÀn i Mariannelund vid en nÀringslivslunch. I dag Àr man nere pÄ en kritisk nivÄ. Foto: Ivonne Svahn
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om