Flera personer bortkryssade i Jönköping

Möjligheten till personkryss har gjort att flera kända namn får se sig bortröstade ur landstinget och att partiernas egna placeringar skakas om. Bland annat försvinner Östen Johnsson från Eksjö jämte flera andra toppnamn i landstingsstyret. Tio av de nya ledamöterna kommer från Höglandet. De flesta av dem är kvinnor.

Eksjö/Mariannelund2006-09-29 06:19

Landstingsvalet i Jönköping blev en stor framgång för moderaterna som gick fram med sex mandat till 19 mandat. Centern ökade ett mandat till nio. Folkpartiet minskade med två till fem, socialdemokraterna minskade två men är störst med sina 30 mandat. Kristdemokraterna minskade med två till 14 mandat och vänterpartiet backade med ett mandat till fyra.
Miljöpartiet kom inte med.
Socialdemokrater och Centern får tillsammans 39 mandat. Bildas en borglig allians får den 47 mandat medan socialdemokrater och Vänsterpartiet uppnår 34.
Personkryssen i årets val har skakat om tillvaron för flera tunga centerpartister i länet. Partiet får ett mandat till men fyra av partiets toppnamn får genom kryssningen lämna sina platser till förfogande.
En av dem är Karl-Eric Andersson från Vetlanda. Nyligen miste hans fru Margaretha Andersson sin plats i riksdagen på grund av personkryssen.
Kjell Magnusson, Reftele, som bland annat varit ordförande i Länstrafiken får lämna sin plats liksom Ewald Andersson, Skillingaryd. Detsamma gäller Eksjös politiker Östen Johnsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om